ŠEFICA ZARAZNE

ALEMKA MARKOTIĆ NAJAVILA DA ĆE SE I ONA USKORO TESTIRATI NA KORONU Pojasnila zašto je prodor virusa u staračke domove opasan: 'To vam je kao požar'

Alemka Markotić
 Daniel KASAP/POOL/HINA / CROPIX

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas.

Na pitanje koliko je opasna činjenica da se i u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, dogodio proboj koronavirusa u zdravstveni sustav i staračke domove, Markotić je kazala da sve te situacije "sigurno nisu bezopasne".

- To se događalo i u drugim sustavima. Događalo se i događa se, osim dosad u staračkim domovima, u zdravstvu je bilo nekoliko takvih proboja. Bilo ih je važno čim prije identificirati i pokušati zaustaviti - što smo dosad uspijevali. Što se tiče staračkih domova, tu smo se jako dobro i dugo držali. Ovo sigurno nije situacija s kojom je netko sretan, ali dogodila se. Zasad nema teže oboljelih, ali vidjet ćemo. Sada su službe odreagirale i napravile svoj maksimum. Nadamo se da će se sve uspjeti držati pod kontrolom, kazala je Markotić te dodala da će uzorci uzeti od pacijenata iz Doma za starije i nemoćne iz Splita biti prioritet u testiranju.

Na pitanje treba li testirati sve zdravstvene djelatnike, Markotić je kazala da Hrvatska testira sve sumnjive situacije te da pojačano testira zdravstvene djelatnike.

- No, i kod zdravstvenih djelatnika, kao i kod građana, najvažnije su mjere opreza. Te su mjere uvedene u zdravstveni sustav. Svaki dan se mora mjeriti temperatura, svako jutro se u svim zdravstvenim institucijama provjerava ima li netko od zdravstvenih radnika respiratorne simptome, kazala je Markotić i ponovila da se pojačano testiraju zdravstveni djelatnici, a posebno se to odnosi na one koji su bili u rizičnim situacijama.

- Ali nema toga testa kojim možete istestirati svako jutro 30.000 djelatnika, pričekati pet minuta i reći da mogu ići raditi. Bili bi svi sretni da imamo takav test, kazala je Markotić te se osvrnula i na oboljenje infektologinje iz KBC-a Osijek Ljiljane Perić.

- Čula sam se s kolegicom. Na sreću, ona je zasad dobro, nadam se da će i ostati dobro. Ona je vrlo požrtvovno radila dan i noć. Nisam se još testirala, ali kao što sam rekla danas, dvoje djelatnika kod nas se pokazalo pozitivnima, i mi smo odlučili, s obzirom da mjesec i pol dana radimo s bolesnicima, da će se prvo testirati oni najuži kontakti. Dosad su svi negativni, što je dobro. A onda će se i ostali djelatnici u Klinici testirati, uključujući i mene, rekla je Markotić.

Na pitanje zašto svi strahuju od proboja virusa u staračke domove, kazala je da je to "kao požar koji može buknuti".

- Morate ga odmah prepoznati. Ta opasnost je prepoznata dosta rano već kada su uvedene zabrane posjeta. Tada je to izazvalo i dosta negodovanja i nerazumijevanja i primjedbi. No, to je bila važna i dobra mjera. Jako se smanjio rizik jer je jako malo ljudi ulazilo u sustav, samo zaposlenici koji su morali i tu se rizik sveo na minimalnu mjeru, kazala je.

Objasnila je da je to opasno jer se radi o starijim osobama koje najčešće imaju i kronične bolesti te se kod njih može očekivati povećani broj težih oboljenja. - Zato je bitno braniti staračke domove, kazala je Markotić.

Kazala je da se o otvaranju tržnica i produljenju radnog vremena trgovina još uvijek promišlja. - Ovih nekoliko dana je produljeno radno vrijeme trgovina jer oni koji rade od 8 do 17 ne stignu kupiti namirnice i da ne bi bilo gužvi. A sve ostale mjere se još promišljaju, kazala je Markotić i dodala da će se oprezno uvoditi sljedeće mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:37