'KLJUČ USPJEHA JE U NAŠIM RUKAMA'

BEROŠ 'Iako ima naznaka da se u Kini možda i vraća infekcija u manjoj mjeri, mislim da će u određenom ciklusu aktivnost korone jenjavati'

Vili Beroš
 Tomislav Krišto / CROPIX

Zasad nam nijedan značajniji dio zdravstvenog sustava nije ispao iz funkcioniranja, a za to su zaslužni građani koji poštuju mjere Stožera civilne zaštite, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš u HRT-ovom Dnevniku.

Komentirajući prodor koronavirusa u jedan splitski dom za starije osobe Beroš je rekao da je izvjesno da su takvim domovima smješteni vulnerabilni bolesnici starije dobi te da je Ministarstvo demografije na vrijeme uz pomoć HZJZ-a dalo upute za njihovo postupanje.

Kolika je odgovornost ravnatelja splitskog doma, hoće li biti smijenjen?

- Najveći dio naših uputa u domu je ispoštovan, međutim i sam je izjavio da ima nekih elemenata koji ukazuju na povećanje temperature i ranije. Ako je to bilo tako, a to nije javljeno Ministarstvu demografije, odnosno Ministarstvu zdravstva, to je jedan propust jer nismo reagirali na vrijeme. Vrlo je bitno prepoznati takvu situaciju na vrijeme jer onda epidemiolozi mogu ranije intervenirati i na neki način spriječiti daljnje širenje infekcije, poručio je Beroš.

- Dobro je da je velikoj većini klinička slika izrazito blaga, samo dva bolesnika imaju nešto težu kliničku sliku, odnosno srednje tešku kliničku sliku i zahtijevaju aplikaciju kisika, oni nisu na respiratoru, rekao je Beroš.

Demantirao je tvrdnje da je desetero bolesnika iz doma na respiratoru.

- Takve lažne vijesti su doista nešto što bi trebalo izbjegavati i ne znam čime mora biti motiviran onaj koji ih šalje. Riječ je o ljudskim sudbinama i takvo ponašanje nije adekvatno, rekao je Beroš u Dnevniku HRT-a.

Dodao je da su svi dodatno dijagnostički obrađeni i za sada nema težih znakova bolesti, no da je izvjesno, s obzirom na njihovu životnu dob, da treba biti maksimalno oprezan.

- Zasad je sve manje-više pod kontrolom, taj prostor će se dezinficirati, izoliran je od ostalih katova, međutim, uvijek je pitanje, jednom kad virus uđe, hoće li sve te mjere uroditi plodom. To upravo i je razlog što iz dana u dan razmišljamo o novim mjerama, rekao je Beroš.

Naveo je da je već napravljen registar svih korisnika domova za starije osobe koji ujedno zahtijevaju hemodijalizu da ih smjeste u bolnice tako da svaki dan ne putuju iz doma i natrag, čime bi se povećala sigurnost ostalih korisnika domova.

Naglasio je da zdravstveni djelatnici, ako osjete određene respiratorne tegobe i određenu temperaturu koja ne mora biti znatna, moraju biti oprezni i posumnjati da se radi o infekciji Covid-19.

Beroš je rekao da sami imamo ključ uspjeha i budućnost u svojim rukama te da možemo usporiti širenje bolesti ako se pridržavamo mjera. Rekao je i da zdravstvenih djelatnika u ovom trenutku imamo i više nego što je potrebno.

- Dosad smo imali pojedine ispade u nekim bolnicama, u Dubravi, na Rebru, u Vinogradskoj, ali su vrlo brzo promptnim djelovanjem epidemiološke službe ta žarišta ograničena i vraćena u normalno funkcioniranje, poručio je Beroš.

Naglasio je da nam zasad nijedan značajniji, veći dio zdravstvenog sustava nije ispao iz funkcioniranja te da su za to zaslužni građani koji poštuju mjere Stožera civilne zaštite.

- Svaki život nam je važan i poštujući ove mjere možemo ga čuvati, rekao je Beroš.

Na pitanje kad možemo dosegnuti vrhunac - jedan američki institut izračunao je da će to biti između 18. i 25. travnja - Beroš je rekao da je to teško reći, a pogotovo tako precizno.

- Iskreno vjerujem da će se ovaj virus ponašati kao većina dosadašnjih respiratornih virusa, a na neki način to vidimo i u Kini. Iako ima naznaka da se u Kini možda i vraća infekcija u jednoj manjoj mjeri, mislim svejedno da će u određenom ciklusu aktivnost tog virusa jenjavati i da ćemo biti na neki način oslobođeni te epidemije.

Međutim, ako se to ne dogodi, s obzirom na to da su dosad pokrenuti neviđeni znanstveni projekti na traženju i ispitivanju cjepiva i enormno velike količine novca su u to uložene, a s obzirom na to da je i tehnologija u odnosu na ranije epidemije napredovala, vjerujem da će znanost naći cjepivo u dogledno vrijeme. Je li to šest mjeseci, godinu dana, i nije toliko važno, bitno je da postane dostupno, ali što je još važnije, da bude dostupno svima. Dakle, da bez obzira na ekonomske mogućnosti svi građani i ljudi na zemlji mogu dobiti mogućnost da budu cijepljeni ako sam virus ne obavi svoje i ne ode u povijest, poručio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 07:53