OTKRIVAMO

AMANDMAN MOSTA I HSLS-a Političke stranke ostaju bez 15 milijuna kuna, novac ide u znanost

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Političke stranke u Hrvatskoj ove će godine ostati bez oko 15 milijuna kuna prihoda koje dobivaju iz proračuna, jer je Saboru, na inicijativu Mosta, koju je podržao i Klub zastupnika HSLS-a, kako doznaje Jutarnji, poslan amandman na proračun, a s njime i izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka.

Sada u Zakonu, naime, stoji da strankama na godišnjoj razini ide 0,05 posto državnog rashoda, što znači da postoji ta nelogičnost u Zakonu koja kaže da što država više troši, stranke dobivaju više novca. Ubuduće će u Zakonu stajati odredba da se stranke financiraju s 0,075 posto poreznih prihoda u protekloj godini. Zajedničkim amandmanom Mosta i HSLS-a tako bi se ove godine strankama od 63 milijuna kuna trebalo srezati 14,5 milijuna kuna, a ta će sredstva biti preusmjerena Hrvatskoj zakladi za znanost. U Mostu neslužbeno kažu kako se nadaju da će ovaj njihov prijedlog podržati svi zastupnici u Saboru, od oporbenih do vladajućih.

- Očekujemo da se sve političke stranke solidariziraju sa stanjem u državi i nadamo se dobiti potporu svih oni koji su odgovorni prema radu u Saboru i državi. Mi time ne zakidamo samo druge, već i sami sebe budući da smo treća stranka s 15 zastupnika u Saboru - kaže jedan istaknuti član Mosta.

Najviše bi tu trebao izgubiti HDZ-a, što je logično jer su oni najveća stranka i imaju najveći broj zastupnika u Saboru. Lani su iz državnog, ali i lokalnih proračuna dobili čak 38 milijuna kuna, od ukupnih prihoda od 60 milijuna kuna. SDP je od 46 milijuna kuna prihoda, lani gotovo 38 milijuna kuna dobio iz proračuna, tek 2,3 milijuna kuna od članarina, te 580.000 kuna od donacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:03