WASHINGTON PORUČIO VLADI

AMERIKANCI UPOZORAVAJU: 'NE ŽELIMO RUSE U INI!' Milanovića tjeraju na dogovor s Mađarima

SAD se trudi odvratiti Budimpeštu od prodaje Ine, a hrvatsku Vladu privoljeti na dogovor s Mađarima
 AFP

Najnovija politička inicijativa iz SAD traži od Hrvatske da riješi problem s Mađarima oko Ine kako Budimpešta ne bi prodala udjele Rusima.

Zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amos Hochstein i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za regiju Hoytom Yeeom za nedavnog posjeta Zagrebu i Budimpešti jasno su svojim domaćinima poručili kako se SAD-u ne bi svidjelo da MOL svoj udio u Ini proda nekoj ruskoj kompaniji.

Miritelji iz SAD-a

Naši nam sugovornici tvrde kako američka diplomacija želi uvjeriti predstavnike Ine i MOL-a te hrvatske i mađarske vlade da se dogovore o daljnjem vođenju tvrtke i da MOL odustane od prodaje svog udjela u Ini Rusima. Američka vlada u ovom se slučaju pojavljuje kao svojevrsni miritelj između Ine i MOL-a, tvrde nam sugovornici, i demantiraju medijske tvrdnje kako postoji američka tvrtka koja bi kupila udio u Ini.

- Pitanje INA-e i MOL-a rješavat će Vlada i MOL zajedno, a mi smo im voljni pomoći u tom procesu - izjavio je Hochstein prošloga tjedna, nakon sastanka s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, i jasno poručio američki stav u ovom problemu. Američko izaslanstvo u Zagrebu se sastalo i s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom. On je na taj sastanak doveo samo izvršne direktore tvrtke, ali ne i hrvatske članove Uprave.

Jasan signal

- Ovakav razvoj događaja odgovara i MOL-u jer su svojih 49 posto Ine namjeravali prodati za oko tri milijarde eura. No, realno je da u ovom trenutku mogu dobiti tek milijardu, a to je daleko premalo. Ove američke poruke više su usmjerene Budimpešti, i Vladi i MOL-u, negoli Zagrebu - kažu nam sugovornici.

Naglo probuđeni američki interes analitičari objašnjavaju pokazivanjem mišića Rusima. Nadalje, SAD ne želi da se Rusi pozicioniraju u Hrvatskoj i potom postanu strateški investitor u LNG terminal na Krku. Dugoročno, SAD na ovaj terminal gleda kao potencijalnu opskrbnu točku za Ukrajinu u slučaju da Rusija toj zemlji obustavi opskrbu i ne želi Ruse ni blizu projekta, kaže nam naš izvor i poručuje kako se “novi hladni rat prelama i preko hrvatskih leđa”.

Politička logika

- Jasno je da u svemu ovome ne leže samo ekonomski interesi, nego i politička logika - uvjeren je jedan naš visoki izvor blizak Vladi.

Nakon Amerikanaca u Zagreb su u srijedu stigli i predstavnici Rosnjefta. Ministar Vrdoljak jučer je potvrdio da su razgovarali i o Ini. - Rekli smo im da je nacionalni strateški interes da Ina bude najjača energetska kompanija.

Rosnjeft i Exxon zatražili podatke

Rosnjeft je zainteresiran da zajedno s američkim Exxonom pregleda podatke iz data rooma Agencije za ugljikovodike sa seizmičkim podacima iz Jadrana. O tome su u srijedu razgovarali s hrvatskim dužnosnicima. Ova rusko-američka suradnja nije neobična jer oni zajedno posluju, primjerice na Sahalinu.

- Oni imaju zajednički sfotver, kojim mogu dobro obraditi podatke iz naše dokumentacije. Procijenit će nekoliko lokacija na Jadranu i vjerojatno će u njih ući - kaže jedan naš sugovornik, dobro upućen u proces.

U Ministarstvo gospodarstva jučer su stigli i predstavnici Gazpromnjefta.

Oni su pak zainteresirani za istraživanje i eksploataciju plina u kopnenim dijelovima Hrvatske.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:51