PRIJAVILI SE SVI VODEĆI GLOBALNI IGRAČI

JADRANSKA NAFTNA GROZNICA Prvi naftaši stigli u Hrvatsku u potrazi za crnim blagom

Naftne će kompanije Hrvatskoj plaćati 4.000 kuna za svaki četvorni kilometar koji eksploatiraju
 Željko Grgić / CROPIX

Oskudno uređena soba od dvadesetak kvadrata.

Pet stolova i na njima isto toliko kompjutora bez ijednog papira. Soba je pod videonadzorom, a računala su zaključana kako se ništa ne bi moglo presnimavati.

Riječ je prostoriji Agencije za ugljikovodike u kojoj naftne kompanije pregledavaju potencijalno hrvatsko naftno i plinsko blago na Jadranu. Proučavaju seizmičke snimke Jadrana zajedno s analizama koje je napravila norveška tvrtka Spectrum i podatke o pedesetak Ininih bušotina na Jadranu. Iz toga su izuzete trenutno aktivne Inine plinske bušotine u sjevernom Jadranu, jer je riječ o lokacijama koje su pod koncesijom.

Kako bi pregledali te podatke, Agenciji za ugljikovodike javilo se više od 50 najvećih svjetskih naftnih kompanija, a dosad je 12 kompanija rezerviralo termin za pregled dokumentacije. U sobu je ekipa Jutarnjeg ušla besplatno, dok svaka kompanija za dvodnevni pregled podataka mora platiti pet tisuća eura.

Specijalna pravila

U sobi se može nalaziti najviše pet osoba koje prije ulaska moraju predati mobitele kako ne bi snimali karte ili podatke, a na papire mogu upisati samo osnovne podatke bez crtanja karata. Svi termini za pregled dokumentacije rezervirani su do kraja travnja. U utorak su u sobu ušli prvi zainteresirani naftaši.

Tko su oni, privremena upraviteljica Agencije Barbara Dorić ne može otkriti. Naglašava da su to povjerljivi podaci na čije se neobjavljivanje obvezala ugovorom o tajnosti podataka. No, tvrdi da su se javile sve najveće svjetske naftne kompanije. Upraviteljicu Dorić ne iznenađuje toliki interes naftnih kompanija za Jadran jer su sve one prethodno dobile osnovne informacije o sadržaju Data rooma i na osnovu toga su pokazali svoj interes. Ona smatra da će oni koji su sada rezervirali termin za inicijalni pregled dokumentacije u konačnici zatražiti i otkup dokumentacije. - Da ne misle da se ne isplati, ne bi ni došli ovdje - tvrdi ona.

Koliko će se pak njih javiti na natječaj za istraživanje i eksploataciju Jadrana koji će biti raspisan 2. travnja i bit će otvoren sedam mjeseci, u ovom trenutku teško je pretpostaviti.

Jadran u 29 blokova

Dorić otkriva da će svaka kompanija koja će otkupljivati dokumentaciju za natječaj za seizmičke podatke po kilometru plaćati 100 eura, za podatke o postojećim istraženim bušotinama 1000 eura po bušotini, a za nove podatke do kojih je došao Spectrum 500 eura po kilometru. S obzirom na to da kompanije u takvim slučajevima otkupljuju sve podatke na području koje ih zanima, procjena je da će kupovati podatke za područje od 1000 kilometara na više.

Jadran je podijeljen u 29 blokova od kojih je svaki veličine 1500 četvornih kilometara. Kompanije će se moći natjecati za koliko god žele blokova. Ako za pojedine blokove bude vladao interes većeg broja kompanija, presudna će biti visina ulaganja u istražne bušotine. Što bušotina bude više i ako budu postavljene u što kraćem roku, ponuditelj ima veće šansu za pobjedu. Dorić očekuje da će se ugovori o istraživanju i eksploataciji Jadrana s kompanijama potpisati u ožujku sljedeće godine, a ubrzo nakon toga mogli bi krenuti istražni radovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:00