KAKO JE I ZAŠTO PRESUDIO HAŠKI SUD

ANALIZA PRESUDE: Sudac Orie čitao je sve navode optužnice, kao da nije bilo tri godine suđenja

ZAGREB - Ante Gotovina osuđen je na 24 godine zatvora, a Mladen Markač na 18 godina zato što su planirali i provodili udruženi zločinački pothvat protjerivanja Srba iz Hrvatske. Zločinački plan, tvrdi Haag, dogovoren je 31. srpnja 1995. na Brijunima na sastanku vojnog vrha s predsjednikom Franjom Tuđmanom, na kojem je dogovarana Oluja. I van Čermak jedini od optuženih nije bio na Brijunima. Oslobođen je i pušten iz pritvora. “Vi ste slobodan čovjek”, objavio je sudac Alphons Orie.

SPECIJAL: HAŠKA PRESUDA GENERALIMA

Ivan Čermak oslobođen je zato što su suci povjerovali da je njegov posao bio da osigura struju, vodu i čiste ulice, odnosno da kao zapovjednik Zbornog mjesta Knin nije bio nadređen vojnicima ni policajcima. Kad je shvatila da će on biti oslobođen, Čermakova odvjetnica Gillian Higgins rasplakala se u sudnici.

Prodanović i Sloković

Za Čermakovo oslobađanje zaslužni su i Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, jer su oni postavili obranu koju su Kay i Higgins preuzeli kad su zagrebački odvjetnici morali odstupiti zbog potencijalnog sukoba interesa.

Gotovina i Markač krivi su za devet od deset točaka optužnice, objavilo je danas sudsko vijeće. Sud ih je poštedio jedino po trećoj točki optužnice, za prisilno premještanje kao zločin protiv čovječnosti.

“Zašto je bilo potrebno suđenje”, mnogi su se ljutili nakon presude: sudac Orie je, naime, čitao redom gotovo identične rečenice iz optužnice, kao da nije bilo tri godine suđenja i stotine svjedoka. Kako se čini, obrana nije uspjela niti za dlaku promijeniti jednostranu haašku sliku Oluje.

U direktnom prijenosu hrvatska javnost pratila je kako sudac Alphons Orie oko 50 minuta čita sažetak presude.

No, sama presuda, objavljena danas na stranici Haaškog suda ima 1377 stranica. Odvjetnici su odmah najavili da će podnijeti žalbe.

- Žao mi je što sam imao povjerenje u Oriea - izjavio je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. Suci su ignorirali sve dokaze koje je obrana iznijela, no uzdaju se u to da su sve Orieve presude dosad barem djelomično obarane nakon žalbe.

Prije nego što će početi čitati sažetak presude, sudac Orie je naglasio da su svjesni da je i prije 1995. bilo zločina u Hrvatskoj. “Ovaj sud nije se bavio ni prošlim zločinima ni pitanjem legalnosti vođenja rata, nego time jesu li civili u Krajini bili meta zločina i treba li optužene smatrati odgovornima za to”, ogradio se Orie. Drugim riječima, suci nisu utvrđivali je li Oluja bila legitimna operacija ili ne. Međutim, gotovo sve što je izgovorio odnosilo se upravo na Oluju, po njima unaprijed smišljenu kao zločinačko djelo.

Kriminalizirana Oluja

Za Oriea Oluja je bila unaprijed isplanirana kao akcija kojom će srpsko stanovništvo biti protjerano iz Hrvatske. Plan je dogovoren na Brijunima 31. srpnja 1995., a 4. kolovoza operacija je počela upravo kako je dogovoreno: sustavnim topničkim napadom na Knin, Benkovac, Gračac i Obrovac. Ne, Gotovina nije ciljao na vojne ciljeve, nisu u pravu niti Peter Galbraith niti tri delegacije američkih vojnih stručnjaka koji su tvrdili upravo to: da se granatiranjem nije kršilo humanitarno pravo.

“Hrvatska vojska je čitave gradove tretirala kao vojni cilj”, ustvrdio je Orie. U tom trenutku bilo je jasno da će presuda biti oštra. Ne samo što je sud dao za pravo Tužiteljstvu da je Knin pretjerano granatiran, nego su otišli i korak dalje, tvrdeći da je srpsko stanovništvo pobjeglo upravo zbog granatiranja.

Zločinački pothvat

I samo tužiteljstvo još prije suđenja bilo je odustalo od takve optužbe zbog niza dokaza i svjedoka koji su potvrđivali da bi Srbi otišli ionako jer nisu htjeli živjeti u hrvatskoj državi i da je Milan Martić prvog dana Oluje potpisao zapovijed o evakuaciji. “Strah izazvan granatiranjem stvorio je takvu klimu da su ljudi morali pobjeći”, rekao je Orie.

Suci su prihvatili tezu tužiteljstva da ubojstva, pljačke i palež nakon Oluje nisu bili pojedinačni incidenti, već planirani dijelovi ili posljedice zločinačkog poduhvata.

“Dijelovi hrvatskog političkog i vojnog vodstva dijelili su plan protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske”, ustvrdio je Orie. Zločinački poduhvat stvoren je krajem srpnja 1995., rekao je Orie, i detaljno citirao Gotovinu iz Brijunskog transkripta. “Veliki broj civila već odlazi iz Knina prema Banja Luci i Beogradu. Ako nastavimo s tim pritiskom, ostat će samo oni koji moraju”, rekao je Gotovina. - Franjo Tuđman je namjeravao je oslobođeno područje naseliti Hrvatima - rekao je Orie.

Predvodnik Tuđman

Tuđman je predvodio zločinački pothvat. Članovi su bili Gotovina, Markač i drugi koji su sudjelovali na sastancima s Tuđmanom, istaknuo je Orie. Glavni dokaz su upravo predsjednički transkripti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:42