SPORNO IME?

ANKETA Treba li promijeniti ime Trgu maršala Tita? ŠTO VI MISLITE?

Peticiju za promjenu imena Trgu potpisalo je 550 osoba iz javnog života, uglavnom domoljubno orijentirana elita i brojni profesori, akademici, glumci, umjetnici i znanstvenici...

ZAGREB - Inicijativa Krug za trg u srijedu je, nakon pet građanskih prosvjeda i 13 zahtjeva upućenih skupštinskom Odboru za imenovanja, krenula u ofenzivu - u 15 sati je zagrebačkoj Gradskoj skupštini podnijela zahtjev za promjenu imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Pitanje je to koje je ovih dana podijelilo hrvatsku javnost.

Pristaše promjene imena

Priložili su i peticiju koju je potpisalo 550 osoba iz javnog života, uglavnom domoljubno orijentirana elita i brojni profesori, akademici, glumci, umjetnici i znanstvenici. Među njima su Ivan Aralica, Ivo Banac, Dražen Budiša, Vladimir Paar, Boris Buzančić, Krešimir Dolenčić, Igor Zidić, Slaven Letica, Špiro Guberina, Antun Vrdoljak i Anja Šovagović-Despot.

Pristaše promjene imena tvrde da je njihov prioritet uklanjanje totalitarističkog simbola, a ne imena trga te se pozivaju na primjer Praga koji je uklonio sve komunističke simbole i otvorio memorijalni centar za žrtve fašizma i komunizma.

Krug za trg već četiri godine od Gradske skupštine zahtijeva da se taj trg preimenuje u Kazališni trg, no potpisnici sada smatraju da bi ime Trg Republike Hrvatske bilo istinski simbol narodnog postignuća.

Neprimjereno je, smatra većina potpisnika peticije, da jedan gradski trg nosi ime diktatora, a iako se inicijativa zahuktala uoči parlamentarnih izbora, organizatori tvrde da njihova akcija nema veze s politikom.

No, gradski SDP, odnosno Odbor za imenovanja ovu inicijativu tumači upravo kao dio predizbornog nadmetanja pa će o tom pitanju Gradska skupština raspravljati tek za nekoliko mjeseci.

Još spornih ulica

- Ta inicijativa ima svoje argumente i svoju težinu, koje treba sagledati i o kojima treba raspravljati. No, u pitanju je ipak predizborno nadmetanje pa će se Odbor za imenovanja, odnosno Gradska skupština time baviti tek nakon 4. i 5. prosinca.

Ako bismo išli, pak, na prihvaćanje stava koji je nedavno usvojio Ustavni sud Slovenije, da se ulice i trgovi ‘ne mogu nazivati po nositeljima nedemokratskog režima iz SFRJ’, postoji šansa da bi naš Odbor trebao propitkivati nazive pola ulica u gradu - ističe Marin Knezović, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini i predsjednik Odbora za imenovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:22