`KRUG ZA TRG´

Novi zahtjev 550 uglednika: Maknite maršala Tita, to mora postati Trg Republike Hrvatske

ZAGREB - Peticijom koja će sutra stići u zagrebačku Gradsku skupštinu, nešto više od 500 osoba iz javnog života, većim dijelom domoljubno orijentirane elite, traži preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Nastavak je to borbe inicijative Krug za trg, koja je u tri godine organizirala nekoliko prosvjeda i na skupštinski Odbor za imenovanje naselja, trgova i ulica poslala čak 13 zahtjeva u kojima je tražila da se s najljepšeg gradskog trga ukloni Titovo ime. Svom zahtjevu ovaj put organizatori prilažu i knjižicu s potpisima 550 sveučilišnih profesora, umjetnika, znanstvenika, i političara.

Htjeli ‘Kazališni trg’

Svoj su potpis podrške dali Ivan Aralica, Slaven Letica, Ivo Banac, Žarko Domljan, Ivan Zvonimir Čičak, Dubravka i Stjepan Babić, Damir Begović, Boris Buzančić, Vasilije Jordan, Krešimir Dolenčić, Ivo Gregurević, Branko Ivanda, Josip Kolanović, Kuzma Kovačić, Živko Kustić, obitelj Šovagovićv i mnogi drugi.

Zanimljivo je da su u svojim dosadašnjim akcijama organizatori inicijative uvijek tražili da se trg ispred Hrvatskog narodnog kazalište nazove Kazališnim trgom. Kazališni ili Trg Republike Hrvatske, građanima je vjerojatno svejedno , kad će ga i dalje zvati onako kako su ga zvali punih 65 godina. Kao što i Trg Petra Preradovića oduvijek zovu Cvjetnim.

Slovenska odluka

Jedna od organizatorica inicijative Maja Runje ističe kako ovo nema veze s politikom, iako se organizira baš u predizborno vrijeme.

- S izborima nemamo veze. Mi bismo se veselili kad bi HDZ nešto rekao oko toga, kao naš prirodni saveznik, ali ništa od toga. Djelujemo četiri godine i u potpunosti smo nezavisni - rekla je Runje. Peticiju su prikupljali obilazeći institucije, osobno su zvali ljude, a u kratkom roku skupili su velik broj potpisa. Organizatore je možda ohrabrila i odluka slovenskog Ustavnog suda koji je ukinuo odluku ljubljanskog mjesnog vijeća koje je jednu cestu nazvalo prema Titu. Sud je obrazložio “da je davanje imena ulicama ili trgovima u Sloveniji, koja je 18 godina samostalna, prema nositeljima nedemokratskog režima iz SFRJ, u suprotnosti s načelom ljudskog dostojanstva”.

- U demokraciji je neprimjereno je da ulica ili trg nose naziv prema diktatoru, kao ono što je rekao i slovenski sud - prokomentirao je Ivo Banac svoj potpis na peticiji.

To bi bilo već osmo ime

Povijest kaže da je taj trg mijenjao ime čak 7 puta, a ovo bi bila osma promjena. Prema prvotnoj namjeni, trg je nosio ime Sajmište, a nakon što je sajmište preseljeno, 1890. dobio je ime Sveučilišni trg jer se u obližnjoj zgradi 1882. smjestio rektorat. Preimenovan je 1912., i zvao se Wilsonov trg, a 1927. dobio je ime Trg kralja Aleksandra. Uspostavom NDH preimenovan je u Trg I. Godine 1945. nosio je ime Kazališni trg, a 1946. dobio je današnji naziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:18