GENERAL

Ante Gotovina: Napravi dobar film i obavezno me pozovi na premijeru

 Neja Markičević / CROPIX

Za dugo najavljivani veliki projekt “General” našeg proslavljenog redatelja Antuna Vrdoljaka o životnom i ratnom putu Ante Gotovine, prema kojem će biti snimljen film i serija od osam nastavaka jučer je na HRT-u potpisan ugovor.

Svoje su potpise uime HRT-a, kao koproducenta, i produkcijske kuće Kiklop film stavili v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i Andrija Vrdoljak, a na potpisivanju su bili i redatelj i scenarist Antun Vrdoljak, te glumci Nataša Janjić, Tarik Filipović i Goran Navojec. Kroz lik generala Ante Gotovine, film će, rekao je Vrdoljak, biti priča o Domovinskom ratu kakva dosad nije ispričana niti u jednom domaćem filmu. Na realizaciju ovog opsežnog projekta čekalo se tri godine, a prema riječima Siniše Kovačića, on se nedavno našao među prioritetima nacionalne TV kuće. Ipak, kada bi trebalo početi snimanje, koliko će trajati i koliki je budžet predviđen za “Generala” Vrdoljak nije želio otkriti. Također, nepoznata je ostala i podjela uloga, a sigurno je tek da će se u ulozi generala Gotovine naći Goran Višnjić, a jedno od glavnih lica u filmu bit će i pokojni general Janko Bobetko, te žene koje su obilježile Gotovinin život.

- Film nema u sebi političku dimenziju niti moment ‘locirati, uhapsiti, izručiti’. On je nevjerojatno zanimljiv lik i od svake godine njegova života dao bi se snimiti film kakav ne bi smislila ni bilo koja američka produkcija - najavio je Vrdoljak kojeg s generalom Gotovinom veže dugogodišnje prijateljstvo. Sam general, kaže Vrdoljak, nije imao nikakvih želja niti primjedbi na scenarij koji se uglavnom temelji na knjizi Nenada Ivankovića.

- Kad sam mu rekao da radim na filmu o njemu odgovorio je kako se tome i nadao. Knjigu snimanja nije želio vidjeti rekavši mi samo: “Daj da film bude dobar i zovi me na premijeru”. A koliko je poseban čovjek govori i to da nije želio nikakva autorska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:03