PRONAĐENA CRNA KUTIJA

Šef Vojne policije: ‘Jedan dio fragmenata ukazuje da je dron nosio eksplozivnu napravu‘

Izvlačenje iz kratera promjera tri metra se otegnulo, iskapanje letjelice će se nastaviti u nedjelju ujutro

Mjesto na kojem je pala letjelica

 Cropix

>>> NOVO 22:30 Iako je načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević ranije večeras izjavio da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, dužnosnik MORH-a koji je gostovao na RTL-u tvrdi suprotno.

Naime, Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao pad letjelice. - Da je bilo eksploziva, goriva i slično, ona bi se zapalila. Treba biti pažljiv - rekao je, između ostalog, Grebenar.


19:56 Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je kako je u subotu poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

"Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače - električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je - izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije", rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Vještačenjem će se, kazao je, doći do dijela podataka.

"Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti", naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

S čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, a nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

"Za sada smo sami na terenu - tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a", ustvrdio je Kovačević. (Hina)

image

Brigadir Vlado Kovačević

Screenshot HRT

19:21 S nestrpljenjem su cijeli današnji dan prolaznici iščekivali vađenje iz zemlje bespilotne letjelice Tu-141 čiji su dijelovi u četvrtak sat vremena prije ponoći pali nadomak Studentskog doma "Stjepan Radić".

No, pripreme izvlačenja iz kratera promjera tri metra su se otegnule, a iskapanje letjelice će se nastaviti sutra ujutro.

Inače, čim je u rano jutro mjesto očevida napustio premijer s ministrima, zagrebački su vatrogasci krenuli u akciju rezanja grana i jednog stabla uz sam rub kratera iz kojeg strše dijelovi šest tona teške grdosije.

Nakon toga su na scenu stupili bageri koji su nastavili kopati rupu od sedam metara dubine. Kako vojska ništa nije željela prepustiti slučaju, naložili su policiji da policijskom trakom obuhvati veći prostor, čak do 300 metara. Ujedno su evakuirali studentski paviljon koji je najbliži krateru.

Ministar Mario Banožić je većinu vremena proveo s vojnicima na terenu. Cilj im je svima jedan - izvući dron u što cjelovitijem komadu. Svaki grumen iskopane zemlje policija i vojnici su pregledavali jer je svaka krhotina važna za sklapanje mozaika. Dosad su kriminalisti napunili desetke vreća s materijalom.

A kako doznajemo, u moru do sad iskopanog materijala iz zemlje izvađen je i željno iščekivani uređaj za pohranjivanje podataka o letu. Može li se iz njega išta korisno izvući te rekonstruirati cijeli tijek leta Tu-141, pokazat će analiza istoga zajedno sa (pre)ostalim materijalom.


19:04 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg radit će zajedno s hrvatskim nadležnim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu, objavio je na Twitteru dan nakon incidenta odgovarajući na zahtjev hrvatskog premijera.

"Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o jučerašnjem incidentu s dronomu Zagrebu", napisao je Stoltenberg u reakciji na zahtjev premijera za istragom.


18:07 Hrvatski premijer Andrej Plenković od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga zatražio je u subotu da ta organizacija provede istragu ulaska i pada drona na teritoriju Hrvatske.

"U razgovoru izvijestio sam Jensa Stoltenberga o padu drona u Zagrebu te aktivnostima nadležnih tijela. Zatražio sam da NATO utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu", napisao je hrvatski premijer na Twitteru.

Hrvatska će intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se ovakve situacije ubuduće spriječile, dodaje se u tvitu.


16:55 Veći dio djelatnika vojske napustio je prostor očevida i opet su u ograđenu zonu pristigli zagrebački vatrogasci te nastavljaju sa piljenjem 15-ak metara visokog stabla koje se nadvilo nad sam krater.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

15:44 S obzirom na evakuaciju studenata iz prvog paviljona Doma Stjepan Radić, upravitelj Doma Boženko Ćosić smiruje situaciju.

- Neće biti potrebe za traženjem alternativnog smještaja, studenti se vraćaju u prvi paviljon jer će se akcija prekinuti čim padne mrak. Nadam se da će to biti do 18 sati danas, a sutra možda opet bude bilo potrebe za napuštanjem prvog paviljona sve dok se akcija izvlačenja ne okonča. Tim studentima je ponuđen obrok i čaj u Pizzeriji, odnosno brzoj menzi tu na Savi, a mogu boraviti i u dvorani Pauk - pojašnjava za Jutarnji list Ćosić dodajući da je informaciju o evakuaciji domska Uprava dobila iznenadno, baš kao što je bila iznenadna i cijela novonastala situacija.

Ćosić još dodaje da je u pitanju samo dekomodacija u obliku evakuacije i da ne može ni zamisliti što bi bilo da je dron pao par metara dalje, na prvi paviljon ili u klub Roko gdje je tada bilo puno studenata povodom Međimurske večeri. Inače, o svemu studente obavještava Studentski odbor Sava, koji je u kontaktu s Upravom, preko Facebook grupe doma. Tamo studenti iz drugih paviljona nude kolegama da dođu kod njih da ne moraju biti u dvorani ili menzi.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

14:49 Ministar obrane Mario Banožić i dalje je na mjestu pada drona, a čini se da bi akcija izvlačenja mogla potrajati.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

12:24 Ne želeći prepustiti ništa slučaju evakuiran je i paviljon Studentskog doma Stjepan Radić najbliži krateru u kojem stanuju studenti.

Na vrata svih katova kucala je policajka te rekla studentima da preventivno napuste dom na nekoliko sati.


12:16 Ministar Banožić je s ekipom uz krater. Vatrogasci su napustili teren.


11:54 Po nalogu vojske policija dodatno ograđuje prostor sve do glavne prometnice, dakle 300 metara u krug oko kratera.

Ne žele prepustiti ništa slučaju, kako se može čuti.

Bageri su ponovno krenuli u akciju iskopavanja.


11:41 Predsjednik Republike Zoran Milanović redovito se obavještava o tijeku istrage o letjelici koja je pala na zagrebačkom Jarunu. U Uredu predsjednika doznajemo kako je predsjednik brifiran od strane vojnog vrha i svih relevantnih sigurnosnih službi.

Također je u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u vezi s letjelicom koja je najvjerojatnije lansirana s područja Ukrajine, ali se ne zna tko ju je i s kojom namjerom lansirao predsjednik i premijer jučer su razgovarali.

Na Pantovčaku ističu kako je predsjendik svoj stav o tome događaju kazao na konferenciji za tisak u petak kada je naveo da je riječ o ozbiljnom incidentu i zapitao kako je moguće da je letjelica veličine aviona prošla dvije članice NATO saveza, bila 40 minuta iznad Mađarske i nitko nije reagirao. (Ivanka Toma)


11:33 Bageri su stali s radom. Ponovno su u akciji vatrogasci koji nastavljaju s piljenjem grana na stablu tik uz krater.

Tako da je zahtjevna organizacija iskopavanja drona usporena i pred novim izazovima.

A prema posljednjim informacijama cilj je letjelicu izvući u što je većem komadu i da pritom ne dođe do urušavanja okolnih stabala kada se nastavi s kopanjem.


10:49 Djelatnici policije uz pomoć vatrogasaca temeljito pregledavaju izvađene grumene zemlje te izuzimaju komadiće letjelice i spremaju ih u vreće.


10:47 Bager je počeo raskopavati zemlju oko samog kratera.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

10:05 S obzirom na niz aktivnosti koje su u tijeku, na mjestu pada drona se nalazi i ekipa Hitne pomoći.

Akcija piljenja grana na stablima visokima i preko 15 metara još traje.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

9:44 Djelatnici Hrvatske vojske odnose porezano drveće na stranu.


9:34 Čim su mjesto očevida napustili ministri i premijer, stigli su zagrebački vatrogasci.

U tijeku je akcija piljenja granja i nekih stabala kako bi bageri mogli neometano doći do samog kratera i započeti akciju vađenja ostataka letjelice.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

8:45 Premijer Plenković obratio se okupljenim novinarima.

- Letjelica je očito lansirana na teritoriju Ukrajine, ali ne znamo u čijem je posjedu bila, i s ukrajinske i s ruske strane kažu da nije njihova. Letjela je nad Hrvatskom oko 7 minuta i srušila se ovdje doslovno gdje je 7.500 studenta, restoran, noćni klub, stambene zgrade... Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće, oštećeno je 40-ak auta. Kao što ste vidjeli, jučer sam već upoznao sve lidere EU, uputio formalno pismo svima, obavijestivši ih o incidentu i da se ovako nešto može dogoditi i u nekom drugom gradu, ovo je teoretski mogla biti i Budimpešta, Ljubljana, Bratislava... Važno je jačati i intenzivirati međusobnu suradnju. Je li ovo bilo slučajno, greška ili namjerno, ne znamo, tu su predstavnici i DORH-a i policije i vojske, najprije će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj kakvih podataka, rekao je premijer.

- Ovo upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samog NATO-a, ovakvu situaciju ne možemo više tolerirati niti bi se trebala dogoditi, ovo je čista i jasna prijetnja na koju se trebalo reagirati, dignut ćemo je na sva tijela, raditi na tome da podignemo spremnost nas i drugih kako bi se neutralizirale na nekom sigurnom mjestu a ne da padne na glavni grad, i to u gusto naseljeni dio, rekao je Plenković.

Opširnije donosimo OVDJE.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

8:14 Kako je i najavljeno, na mjesto pada letjelice stigao je premijer Andrej Plenković zajedno s načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robertom Hranjem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom , ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te ministrom obrane Marijom Banožićem.

Obilaze samo mjesto pada, nakon čega su predviđene izjave za medije.

image

Mario Banožić

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Mario Banožić

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

8:03 Na mjesto pada letjelice ujutro stiže i hrvatski premijer Andrej Plenković.


Sve je spremno za izvlačenje bespilotne letjelice TU-141 koja je u četvrtak sat vremena prije ponoći uznemirila Zagrepčane i zabila se, pretpostavlja se zbog greške navigacijskog sustava, nadomak Studentskog doma Stjepan Radić na zagrebačkoj Jarunskoj cesti. Cijelu proteklu noć su krater promjera tri metra i dubok metar gdje je završila letjelica čuvali policijski službenici uz prisustvo kolega iz vojne policije.

Policijski očevid ušao je tako u 33. sat, a jučer u kasnim popodnevnim satima na mjesto pada letjelice pristigla je teška mašinerija predvođena bagerima kako bi se grdosija teška na tone iz zemlje prvo iskopala te izvukla i odnijela na tajnu lokaciju gdje će je pokušati, od dijelova koji su pronađeni posvuda okolo na Jarunu, sastaviti i vještačiti.

Naime, tijekom očevida istražitelji su jučer, kako smo mogli vidjeti, s površine kratera i okolnih predjela gdje su završili dijelovi letjelice, izuzeli sve vidljive fragmente te ih pospremili, kao dokaze, u preko desetak velikih vreća kako bi što preciznije kompletirali čudnovati mozaik koji je digao Hrvatsku na noge, a prema prvim rezultatima istrage, letjelica je navodno poletjela s mobilnog lansera s aerodroma u zapadnoj Ukrajini.

Ministarstvo obrane Rumunjske oglasilo se jučer priopćenjem kako bi objasnili što je to letjelo u njihovom zračnom prostoru. Kažu da su zabilježili leteći objekt u svom zračnom prostoru u četvrtak kasno navečer, koji je ušao iz prostora Ukrajine i izašao iz Rumunjske u Mađarsku.

U rumunjskom zračnom prostoru bio je, navode, izuzetno kratko, manje od tri minute. Zanimljivo je da Rumunji govore da se radilo o "malom objektu", a hrvatski izvori, pa i predsjednik Milanović, govore da se radi o letjelici veličine MiG-a.

Letjelica je, nakon što je preletjela cijelu Mađarsku, ušla u hrvatski zračni prostor te se nakon otprilike sedam minuta srušila u Zagrebu.

Naši sugovornici u Bruxellesu su tijekom dana govorili da "ne vjeruju da se radi o namjernom usmjeravanju drona" već više o eventualnoj grešci. A ta greška može biti i rezultat ometanja navigacijskog sustava u Europi, bilo u Mađarskoj, Rumunjskoj ili Hrvatskoj ili Poljskoj.

Sada će se voditi forenzička analiza kako bi se utvrdilo je li letjelica ostala bez goriva, ili je "zalutala" zbog ometanja navigacijskog sustava. A najvažnije će biti utvrditi čija je to bila letjelica jer nije isključeno da je ispaljena niti iz Bjelorusije ili iz područja Ukrajine koji su pod ruskom okupacijom. Ukrajinske vlasti decidirano su odbacile nagađanja da se radi o njihovoj letjelici, a isto je učinila i ruska strana.

Zbog ruske agresije u Ukrajini NATO je povećao nazočnost upravo u istočnom krilu. Nad Poljskom se prati zračni prostor i avionima sustavom AWACS, ali time se prati uglavnom avioni koji lete na većim visinama. Stalni predstavnik Hrvatske pri NATO-u, veleposlanik Mario Nobilo, jučer je o saznanjima hrvatskih vlasti i istragama izvijestio i Stalno vijeće NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:18