PANIKA U NJEMAČKOJ

Bakterija ubojica ulazi u tijelo s prljavim povrćem, ne reagira na većinu antibiotika

Od posljedica zaraze tom bakterijom u nekoliko su dana u Njemačkoj umrle tri žene, oko 300 osoba je oboljelo, a 80-ak završilo i na bolničkom liječenju. Stručnjaci: Sustav nadzora hrane u EU ima puno rupa

ZAGREB - Nakon nedavne afere dijela proizvođača s dioksinom u pilićima, Njemačku potresa nova prehrambena afera, ovaj put s bakterijom E.coli na povrću. Naime, od posljedica zaraze tom bakterijom u prošlih su nekoliko dana u Njemačkoj umrle tri žene, oko 300 osoba je oboljelo, a 80-ak završilo i na bolničkom liječenju.

Kako se radi o non-O157 E. coli bakteriji, koja ne reagira na većinu antibiotika, panika se ovih dana, premda je najugroženiji sjeverni dio Njemačke, širi cijelom državom.

Grčevi u trbuhu

Naime, vrlo opasan soj bakterije E.coli izaziva tzv. enterohemoragijske probleme i hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), odnosno unutrašnje krvarenje, otkazivanje rada bubrega, grčeve u trbuhu, proljev i anemiju, a zdravstvene vlasti još nisu otkrile točan izvor zaraze premda se na tome užurbano radi.

Zasad se pretpostavlja da je izvor opasne bakterije povrće tretirano stajskim gnojem, posebice zelena salata, možda iz organskog uzgoja.

Stručnjake najviše brine što su antibiotici nedostatno djelotvorni pa je kod dijela pacijenta liječenje neučinkovito. Zabrinjavajuć je i velik broj oboljelih u kratkom razdoblju, što govori da dio proizvodnje povrća nije dobro kontroliran.

Marijan Katlenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističe da, sudeći po aferama s hranom u posljednje vrijeme, sustav nadzora hrane uveden u zemljama EU prije desetak godina očito ima previše rupa.

- Kontrola hrane i odgovornost za ispravnost u najvećoj je mjeri prebačena na proizvođače, a državi je ostao samo povremeni nadzor. Sve je to učinjeno kako bi se smanjili troškovi. Rezultat takvog nadzora su afere s hranom, pa i ova najnovija, njemačka - tvrdi Katalenić.

Povremene kontrole

Sukladno europskim propisima, i u Hrvatskoj se mikrobiološki nadzor nad voćem i povrćem radi povremeno, a samo mogući ostaci pesticida kontroliraju se redovito.

E. coli inače je poznata bakterija koja živi u crijevima ljudi i životinja, gdje ne čini nikakvu štetu, ali kad se nađe u drugim organima, može biti čak i smrtonosna.

HUS napada crijeva, živce i bubrege

Hemolitičko-uremijski sindrom prouzročuje bakterija E.coli, a u organizam se može unijeti hranom, poput mesa, mlijeka ili svježeg voća i povrća. Stručnjaci naglašavaju da se bakterija može prenijeti i s čovjeka na čovjeka. U najtežim oblicima mogu biti oštećeni bubrezi, a simptomi su kravarenje u probavnom sustavu, anemija i smanjeno izlučivanje urina. Kod otprilike 25 posto bolesnika javljaju se i neurološki problemi, a najteži slučajevi mogu završiti i smrću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:20