INTERLIBER

Bandić najavio najam za kunu, a platili ga 150

 CROPIX

“Imajući u vidu važnost knjige za hrvatsku kulturu, za obrazovanje i hrvatsko društvo u cjelini te vodeći računa o otežanoj situaciji u kojoj su se našli hrvatski knjižari i nakladnici, ove smo godine potporu nakladništvu odlučili dati putem stavljanja na raspolaganje izložbenog prostora Zagrebačkog velesajma uz simboličnu naknadu od jedne kune.”

Ovako je gradonačelnik Milan Bandić obrazložio vlastitu odluku da svim izlagačima na Interliberu, najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj, koji je u utorak svečano otvoren na Zagrebačkom velesajmu, smanji naknadu za izložbeni prostor.

Unatoč objavi da će četvorni metar izložbenog prostora plaćati jednu kunu, brojnim izlagačima dostavljene su fakture u kojima je iznos za taj dio najma znatno veći.

Za ovakvu vrstu dogovora s Gradom neki od izdavača i nakladnika koje smo jučer kontaktirali nisu ni znali.

- Svoj štand na Interliberu plaćamo oko 150 kuna po četvornome metru, s time da je to cijena u koju nisu uključeni, na primjer, internet ili korištenje drugih dodatnih usluga - rekao nam je Alen Bodor, voditelj VBZ-ova štanda na ovogodišnjem sajmu.

- Čuli smo da je bilo govora o tome da će se domaćim izdavačima štandovi davati za kunu po kvadratnome metru, ali ne pouzdajemo se u to previše. Država i Grad nam nekoliko puta jesu izašli u susret, ali to je uvijek bilo na kapaljku - nastavlja Bodor.

Novac za štand, kaže, još nisu nikome uplatili jer im je odobrena odgoda plaćanja u trajanju od osam dana od početka Interlibera.

Ni u Frakturi nam nisu željeli reći koliki najam plaćaju.

- Ono što možemo reći jest da sigurno ne plaćamo kunu, kao što je bilo obećano - rekao nam je osnivač i glavni urednik Frakture Seid Serdarević. - Koliko znam, štand po cijeni od kune nije dobio nitko od nakladnika i izdavača - dodao je.

Konkretnije, ali ipak ne sasvim precizne informacije dao nam je Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, koja je jedan od suorganizatora Interlibera.

- Gradonačelnik je prije nekoliko dana rekao da će domaći izdavači plaćati kunu za četvorni metar poda na sajmu, o čemu je bilo govora na konferenciji za medije, a i objavljeno je na našim službenim web i Facebook stranicama - rekao je Nejašmić.

Priča o simboličnoj naknadi izlagačima počela je prije nekoliko mjeseci, kada su se u gradskoj upravi nakladnici našli s Bandićem i njegovim najbližim suradnicima.

Već tada je dogovoreno da će najam na ovogodišnjem Interliberu biti znatno povoljniji, i to prije svega zbog situacije u kojoj su se nakladnici zatekli zbog situacije s Algoritmom, ali i zahvaljujući činjenici da Interliber ove godine slavi 40. rođendan.

Bandić je simboličnu cijenu najma najavio u subotu, kada su već brojni nakladnici uplatili novac za prostor po znatno višim cijenama.

Kako doznajemo iz gradske uprave, onima koji su uplatili više, kao i onima kojima su poslani računi s većim iznosima, a još ih nisu podmirili, uskoro bi trebalo stići pismo isprike Zagrebačkog velesajma, kao i povrat novca.

- Onima koji fakture još nisu platili, stornirat će se račun - poručili su nam jučer iz Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:13