AUDIJEM NA ZIMOVANJE

BAUK 'Bolje da Vargu vozač vozi na skijanje nego da negdje skrivi prometnu nesreću' PUSIĆ 'Nije trebao ići!'

Skabrnja, 181114.Obiljezavanje 23. obljetnice stradanja Skabrnje. Nadbiskup Zelimir Puljic predvodio je svetu misu u crkvi Uznesenja Blazene Djevice Marije nakon koje je odrzana i sredisnja komemorativna svecanost na Trgu dr. Franje Tudjmana. Nakon mise uz brojna izaslanstva polozeni su i vijenci na mjesnom groblju, na spomen obiljezju masovne grobnice .Na fotografiji: Arsen Bauk.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 CROPIX

Ministar uprave Arsen Bauk za televiziju N1 komentirao je slučaj navodnog trgovanja potpisa između predsjedničkih kandidata. Naime, predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić te kandidati koji nisu prikupili dovoljno potpisa za predsjedničku utrku, don Ivan Grubišić i Ivan Rude, navodno su međusobno trgovali potpisima.

- Na svakom potpisnom listu mora biti ime i prezime kandidata pa, ako se to i dogodilo, u najmanju ruku možemo reći da su kandidati malo prevarili birače - naglasio je Bauk.

Ipak, ministar smatra kako su i birači trebali biti oprezniji.

- Ne bih otkrio toplu vodu kada bih rekao da ako netko stavi list na stol bez imena osobe da je to manipulacija. No, nije mi normalno da devet do deset tisuća građana nešto potpiše, a da nitko nije provjerio što potpisuje, naglasio je Bauk.

Državno izborno povjerenstvo najavilo je za danas sjednicu na kojoj će raspraviti ovaj slučaj. No iz DIP-a prošli tjedan poručili, kako je, prema trenutnom stavu, kanidatura Ivana Vilibora Sinčića važeća i bila bi važeća pa čak i ako DORH pokrene istragu. - Podaci koji su prikupljeni moraju biti korišteni u svrhu za koju su skupljeni - istaknuo je Bauk.

Na pitanje bi li sada bilo pravedno otvoriti te kandidacijske liste kako bi građani imali uvid u njih te mogli provjeriti je li njihov potpis završio na potpisnoj listi onog kandidata kojem su željeli dati podršku.

- Tehnički to bi bilo neizvedivo. To je oko 600.000 potpisa i da ih netko pregleda, trebalo bi mu tri do četiri mjeseca. Ako su birači potpisali prazan listić, na neki način su i dopustili da se dogodi ova situacija - naglasio je Bauk te dodao: - Ako postoji sumnja, policija i DORH bi trebali istražiti slučaj.

Ponovio je kako će za ove izbore, kada se 17. prosinca zaključe birački potpisi biti 3 milijuna i 700 tisuća birača. U dijaspori se zasad aktivno registriralo ispod 10.000 birača. Dodao je kako za drugi krug izbora neće vrijediti novi Zakon o prebivalištu.

Pred kraj je komentirao i odlazak ministra zdravlja Siniše Varge koji je na zimovanju bio sa službenim automobilom Vlade.

- To nije u suprotnosti sa Vladinom odlukom da najviši dužnosnici koriste 24 sata dnevno službeno vozilo. Da imam dozu populizma rekao bih da to nije prihvatljivo. No bolje da se ode s vozačem da se ne izazove prometna nesreća što je moguće zbog posla koji se radi. Postoji razlog zašto postoji takva odredba. S pravnog aspekta, to je u skladu s tom odlukom koja je bila na snazi i u prijašnjim vladama - objasnio je Bauk.

I ministrica vanjskih poslova i podpredsjednica vlade Vesna Pusić iz Bruxellesa je komentirala potez ministra zdravstva.

Na pitanje kako komentira odlazak Siniše Varge u Italiju na skijanje službenim vozilom i način na koji je njegovo ministarstvo to opravdalo, kratko odgovorila: 'Nije trebao ići'!

Pusić u Bruxellesu danas i sutra sudjeluje na sastanku Vijeća vanjskih poslova Europske unije i Vijeća općih poslova, a među temama je i proširenje Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:48