BERNARDIĆEVA NOVA KRIŽALJKA

BERNARDIĆEVA NOVA KRIŽALJKA POKAZUJE TKO IMA BUDUĆNOST U SDP-u Podjela zaduženja otkriva da ne računa na Miljenića, Vargu, ali ni na Klisovića

 
 Dragan Matic / CROPIX

Predsjednika SDP-a Davora Bernardića jako su naljutili naslovi prema kojima je na team buildingu u Ogulinu formirao Vladu u sjeni.

Ne želi da se u stranci i javnosti shvati da je ljudima koji su se našli u prvom i drugom ešalonu SDP-ovih radnih skupina obećao pozicije u Vladi ako bi osvojili vlast. Ipak, kroz radne grupe formirane u Ogulinu Bernardić je pokazao tko ima budućnost u SDP-u, a kome bi bilo najbolje da si odmah počne tražiti posao izvan politike.

Izbrisana

Prva koja pored Bernardića na čelu SDP-a više nema što tražiti u stranci je bivša ministrica socijale Milanka Opačić. Njeno ime nije spomenuto čak ni u kontekstu članstva bilo kojeg tijela, a kamoli voditeljice. Isto vrijedi za bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, Nenada Stazića, ali i neke ljude za koje se do jučer smatralo da spadaju u glavne snage SDP-a. Među njima je Joško Klisović, iskusni diplomat, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova u mandatu SDP-ove Vlade čiji su se stavovi o razgraničenju sa Slovenijom i druga vanjskopolitička pitanja do jučer objavljivali na službenim web stranicama SDP-a.

Očekivalo bi se da Klisović vodi radnu grupu za vanjsku politiku i EU, ali je to dobio Bernardiću blizak Domagoj Hajduković. Kako su nam prepričali neki od sudionika sastanka u Ogulinu, Klisović nije bio spomenut čak ni kao član ovog radnog tijela. Ne treba isključiti da mu je oduzet prostor za kreiranje i prezentiranje stranačkih politika u onom času kada su mediji počeli spekulirati s njim kao osobom koja bi mogla biti adut za šefa stranke ako SDP-ovci svrgnu Bernardića.

Ljudi na vagi

Slično je prošao i Siniša Varga, bivši ministar zdravstva kojemu stranka nije povjerila grupu za zdravstvo, nego je tu ulogu dobila također Bernardiću bliska Romana Jerković. Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić također nije dobio zaduženje za vođenje bilo kojeg stranačkog radnog tijela, a iz svih je kombinacija ispao i Darko Parić - čovjek koji je osmislio i stavio u funkciju aplikaciju e-građanin.

No, i neki SDP-ovci koji su se našli u prvom redu ogulinske križaljke ne mogu računati da im to jamči perspektivu u SDP-u jer je osnovna podjela na četiri radne skupine slijedila broj potpredsjednika SDP-a te da je svaki dobio po jednu. Tako je Zlatko Komadina dobio radnu grupu s minimalnim sadržajem - za lokalnu samoupravu i decentralizaciju u sklopu koje su fondovi EU (što vodi Damir Mateljan) i lokalna samouprava (Marko Vešligaj), a Rajko Ostojić grupu za društvene djelatnosti u kojoj su civilno društvo (Nenad Livun), obrazovanje, znanost i sport (Sabina Glasovac), kultura i mediji (Bojan Glavašević), socijalna politika i demografija (Ivana Posavec Krivec) te zdravstvo koje je povjereno Romani Jerković.

Peđa Grbin je na čelu radne grupe za Ustav, politički sustav, unutarnje poslove i vanjsku politiku, a jedini razlog zašto je dobio tu poziciju jest to što je potpredsjednik SDP-a. Sastav voditelja manjih radnih skupina unutar grupe otkriva s kim sve novo vodstvo SDP-a više ne računa. Osim što je iz vanjske politike i EU izuzet Klisović, a promoviran Hajduković, SDP je pokazao da još traži kadar za pravosuđe po volji novog vodstva. Izostavili su Miljenića i radnu grupu povjerili Grbinu. Predrag Matić i dalje će se baviti braniteljima, ali su iz kreiranja SDP-ove politike za obranu i unutarnjih poslova izuzeti Ranko Ostojić i Igor Dragovan. Oni su članovi radne grupe, a njezin voditelj je Franko Vidović. Politički sustav povjeren je Arsenu Bauku.

Zanimljiva je i radna grupa za gospodarske djelatnosti. Nju, također samo zato što je potpredsjednik stranke, vodi bivši ministar financija Boris Lalovac. Najvažnije i najaktualnije - gospodarstvo i Agrokor povjereni su Ivi Jelušiću. Bernardić i njegovi suradnici nisu mogli prijeći preko Lalovčeva stava koji je na tragu Vladine politike da je trebalo donijeti posebni zakon za rješavanje krize u Agrokoru.

Za njih nisu sigurni

U ovu radnu grupu utopili su se i neki od SDP-ovaca s kojima Bernardić nije načisto. Tako je Siniša Hajdaš Dončić dobio radnu grupu za promet, infrastrukturu i IT, a poanta je u tome da je izuzet od kreiranja važnijih stranačkih politika. U istoj grupi su Vedran Babić koji je dobio graditeljstvo i stanovanje, Biljana Borzan zadužena za poljoprivredu i zaštitu potrošača, Gordan Maras koji je dobio rad i mirovinski sustav te Branko Grčić kojem je povjeren turizam i Mihael Zmajlović koji vodi grupu za okoliš i energetiku.

Ostavka Snježane Banović došla nakon rata SDP-ovaca na webu

U SDP-u nema ni dana mira - ostavkom kazališne redateljice i nestranačke čelnice SDP-ova Savjeta za kulturu Snježane Banović na tu dužnost, jučer je kulminiralo višednevno prepucavanje SDP-ovaca preko društvenih mreža. Dok šef SDP-a Davor Bernardić kaže da njezinu ostavku ne prihvaća jer SDP cijeni i drugačije mišljenje, dio stranačkih kolega smatra da ju je trebala dobiti, a ne dati.

Najprije se zakuhalo na Twitteru. Snježana Banović pozvala je na red SDP-ovce zato što između četiri potpredsjednika stranke nisu uspjeli izabrati niti jednu ženu, ali jesu Borisa Lalovca, “dokazanog zlostavljača žena”, te je zapitala u čemu je razlika između njega i HDZ-ova župana Alojzija Tomaševića.

A onda su je ljuti SDP-ovci upozorili u čemu je razlika: u tome što je protiv Lalovca Općinsko državno odvjetništvo odbacilo prijavu i sumnje na obiteljsko nasilje. Ana Komparić Devčić zatražila je od predsjednika Bernardića da smijeni Snježanu Banović. Potom se Snježana Banović ispričala Lalovcu uz objašnjenje da nije znala za odluku DORH -a. Svejedno je dio SDP-ovaca ustrajao na njezinoj smjeni - na koncu je ona sama dala ostavku i poslala ogorčeno oproštajno pismo predsjedniku SDP-a i potpredsjedniku Rajku Ostojiću.

Podsjetila je kako je krajem 2016. drage volje prihvatila Ostojićev poziv da oformi Savjet za kulturu od eksperata iz svih djelatnosti u kulturi, s kojima je u nekoliko mjeseci rada sastavila Program za kulturu. Na sjednicama Središnjeg odbora govorila je da “SDP ide u krivom smjeru, da savjetnička tijela ne mogu biti odgovorna za politiku stranke, za njezinu misiju i strategiju te da članovi Savjeta nisu poslušnici koji žive u oblaku”. Banović je procijenila kako mediji nisu krivi za sve, kako je dio SDP-ovaca sklon tvrditi “bit će da ima nešto trulo i u samom SDP-u, u kojem je, po jednima, Bernardić kriv za sve, po drugima Milanović”. Smeta joj što je predugo na Iblerovu trgu naglasak jedino na pitanju “kako”, a ne na pitanjima “što”, “zašto” i “s kim”, što SDP nema nikakva suvislog programa.

“Važnije od istrage nad jednim tvitom o potpredsjedniku stranke jest pitanje čemu stremi SDP.” Pozvala je SDP-ovce da pročitaju Erfurtski program, nastao u Njemačkoj 1891. godine, jer je to otprilike i “vrijeme u kojem žive članovi SDP-a koji smatraju da Savjet za kulturu ne može voditi osoba koja toliko neprimjereno diskreditira jednog od naših potpredsjednika’, isti oni članovi koji se, baš poput malih pahulja u velikoj lavini zvanoj ‘sunovrat SDP-a u ponor’ ne osjećaju nimalo odgovornima za takvo stanje”, zaključila je Snježana Banović.

Reagiranje SDP-a

U Jutarnjem listu od 19. siječnja 2018. objavljen je tekst pod naslovom „Bernardićeva nova križaljka: Podjela zaduženja otkriva da ne računa na Miljenića, Vargu, ali ni na Klisovića“, koji vrvi netočnim i za SDP zlonamjernim konstrukcijama. Potpuno je netočna konstrukcija da je „kroz radne grupe u Ogulinu Bernardić pokazao tko ima budućnost u SDP-u, a kome bi bilo najbolje da si odmah počne tražiti posao izvan politike“, te da bilo tko od u tekstu navedenih saborskih zastupnika nije uključen u radne grupe i koordinacije.

Predsjednik SDP-a je više puta u svojim javnim nastupima naglasio da definiranje akcijskog plana i uspostava rada po radnim grupama i koordinacijama ima za cilj upravo jačanje stranke i aktiviranje svih njezinih članova, pa i istaknutih saborskih zastupnika.

„Akcijski plan je napravljen s idejom i ciljem da se na jednaki način uključi veliki broj članova stranke koji žele i smatraju da kroz razne teme bitne za Hrvatsku mogu dati svoj doprinos. Svi oni koji žele konstruktivan rad za dobrobit građana su više nego dobrodošli.“, rekao je Bernardić.

Molimo vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite ovo reagiranje.

SDP komunikacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:12