ODBILI PRIČEKATI

Bešćutnost u Benkovcu: Bagerima srušili azil i pregazili štence!

U bivšem benkovačkom azilu za životinje bagerima je jučer ujutro pregaženo nekoliko štenaca! Bezdušni vozači bagera benkovačkog Vodovoda nisu se oglušili na molbe predsjednika Udruge za zaštitu životinja “Franjo Asiški”, Dinka Ožakovića, koji je tražio samo malo vremena da skloni nesretne životinje. Ubili su ih u njihovim boksovima!

Bager koji je posijao smrt

Vapaj za pomoć

- Došao sam rano ujutro kako bih nahranio pse i dao im piti i naišao sam na taj bager koji je već bio počeo rušiti sklonište. Zatražio sam pomoć nadležnih u Gradu Benkovcu , ali mi nitko ništa nije htio odgovoriti.

Tražio sam i od vozača bagera da mi pokaže radni nalog za bager, na što mi je rekao da nema ništa. Zvao sam policiju i sve nadležne iz Grada Benkovca i tražio, ako već moraju rušiti, da mi barem daju par dana da smjestim preostale pse negdje drugdje! - ispričao nam je Dinko Ožaković.

Dinko Ožaković

Djelatnici tvrtke Benković d.o.o. bagerom benkovačkog Vodovoda jučer su ujutro došli rušiti bokseve nekadašnjeg benkovačkog azila koji sada koristi Udruga “Franjo Asiški” iz Benkovca. Kako nam je ispričao gospodin Ožaković, 2007. godine Grad Benkovac je na tom terenu, koji je u vlasništvu Hrvatskih šuma, izgradio azil, ali on je zatvoren zbog nedostatka financijskih sredstava.

Pokolj u skloništima za životinje: Inspektori ministra Jakovine ubili 50 pasa!

Odvezeni na silu

Nakon toga je Ivica Erlić, direktor tvrtke Benković d.o.o., prije nešto više od godinu dana odobrio njegovoj Udruzi da može koristiti te prostore do daljnjeg.

Do prije tjedna dana Udruga se brinula o 30-ak pasa, no na intervenciju veterinarske inspektorice Rajke Lesić, psi su silom odvezeni u AS-Eko d.o.o. u Šibenik.

Zbog odluke inspektorice Lesić, Udruga se više ne može brinuti o psima zato što nema svu papirologiju koju prema zakonu mora imati i više ne može polagati pravo na njih unatoč tomu što je voditelj skloništa Dinko Ožaković o svom trošku i donacijama pse uredno cijepio i čipirao i trudio se da što više njih bude udomljeno, a surađuje i s njemačkim i austrijskim udrugama.

S obzirom na to da, kako tvrdi Ožaković, u skloništu AS-Eko u Šibeniku uspavljuju pse, strah ga je što će se s njegovim psima dogoditi ako na vrijeme ne nađu udomitelje.

- Kada su došli po pse, ja sam otišao jer nisam mogao gledati kako ih odvode. Kad sam se vratio, našao sam zgnječene psiće kod ženke koju nisu odveli koja se toga dana oštenila. Nitko mi nije javio da će se prostori nekadašnjeg azila rušiti, pogotovo ne dok je u boksevima bilo smješteno nekoliko pasa - zaključio je Ožaković.

Podsjetimo, 2008. godine taj je azil za pse podigao dosta uzbune u javnosti zbog stravične priče.

Naime, objavljen je članak čiji je naslov “U Benkovcu psi trgaju i proždiru druge pse” dovoljno govorio sam za sebe, a bio je potkrijepljen i snimkama koje su svjedočile o stravičnim događajima u azilu. Jutarnji list je tada prvi objavio priču iz Benkovca i alarmirao javnost i udruge za zaštitu životinja, želeći upozoriti na neadekvatne uvjete u kojima su psi živjeli.

Skupo uređenje

Uređivanje azila koji se sada ruši stajalo je oko 400.000 kuna koje je nakon pritiska javnosti osigurao Grad Benkovac.

Dinko Ožaković - heroj Hrvatske

Dinko Ožaković je 2005. proglašen herojem Hrvatske jer je iz mračne jame izvukao psića koji je ondje živio četiri godine. Psa je netko bacio u jamu kraj sela Kneževići. Hranio se smećem i pio vodu iz podzemnog potoka. Ožaković je psića spasio od mraka i užasa jame te ga dao na udomljenje zagrebačkoj obitelji s Pantovčaka. U međuvremenu je Grad Benkovac na njegov prijedlog osnovao azil za pse, a iz iste jame Ožaković je poslije spasio još dva psa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:42