MESIĆ U VATIKANU

Bešker: Svađa oko raspela dokaz da su naši odnosi s Vatikanom izvrsni

 AP

RIM - Slobodna i otvorena razmjena mišljenja između rimskog Pape i hrvatskog Predsjednika zapravo je veoma dobra vijest iz Vatikana, jer govori o izvrsnim odnosima univerzalne Katoličke crkve i hrvatske države. Osnovni aspekti tih odnosa uređeni su četvorim ugovorima između Svete Stolice i Hrvatske. Jesu li ti ugovori trebali biti drukčiji, jesu li mogli biti bolji - drugi je par rukava.

U određenome povijesnom i političkom trenutku su sročeni i potpisani, te obavezuju obje strane. “Pacta sunt servanda”, ugovore treba poštivati, rekao je danas u Vatikanu i predsjednik Mesić. Oko provođenja tih ugovora, čak ni oko dinamike, nema nikakvih prigovora ni iz Vatikana (što znači da su gunđanja, ako ih ima, samo iz doma).

Sveta Stolica želi Hrvatsku u Evropskoj uniji. Na tome je radila, oko toga je Ivan Pavao II. i prekorio Hrvatsku zašto je toliko zakasnila za Slovenijom, kad su zajedno startale.

Naravno, Sveta Stolica želi Hrvatsku i zato što je smatra zemljom katoličkih i općenito kršćanskih tradicija, koja će ojačati katolički kršćanski element u Uniji, ali s obzirom na veličinu Hrvatske - to očito nije presudno. Hrvatska želi da i Sveta Stolica - koja se oko toga već mnogo angažirala - ima na umu bosanskohercegovački problem, krizu koja tinja, i koja bi mogla ponovo uzrokovati jada i u Bosni i Hercegovini i u svemu evropskom okružju.

Ako je oko svega toga suglasje, ako se jedino razmimoilaženje bilježi oko raspela, pa i ono daleko od ikakvih dramatičnih tonova, nego točno u okvirima onoga što se zove dijalog (ja kažem što mislim, ti kažeš što misliš), ako, dakle, nema ničega ni bitnijega ni dramatičnijega - kud ćeš jasnijeg pokazatelja da su odnosi u biti veoma dobri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:39