NAMJEŠTANJE UTAKMICA

Bez policije UEFA Mariću i Mamiću ne može ništa

Osumnjičenima za sudjelovanje u aferi namještanja utakmica prijeti raspon kazni od opomene do trajnog izbacivanja iz nogometa, dok klubovi mogu završiti u nižem rangu natjecanja
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Istraga oko namještanja utakmice finala Kupa između Dinama i Hajduka mogla bi se naći u slijepoj ulici ako Uefa ili policija ne ponude konkretne dokaze o umiješanosti Zorana Mamića i Brune Marića. Za sada postoje tek određene indicije. Ili Uefa skriva “robu” ili istraga do sada nije dala inkriminirajuće dokaze. A ako je tako, disciplinska komisija HNS-a ne mora se niti sastati.

Opomena ili isključenje

- Disciplinska komisija ne može nikoga sankcionirati bez dokaza, a ne postoji pravilo po kojem automatski slijedi suspenzija do kraja istražnih radnji - otkrio je Vlado Iveta, pravnik HNS-a i član te iste komisije, koja bi se trebala okupiti krajem kolovoza.

Međutim, ako do njihove sjednice HNS ipak bude raspolagao dokazima, raspon sankcija je poprilično velik.

- Može biti samo opomena, a moguće je i trajno isključenje iz nogometa - zaključuje Iveta.

Limacherovo izvješće

Primjerice, Robert Hoyzer sudac iz afere namještanja utakmica u Njemačkoj, dobio je doživotnu zabranu rada u nogometu, a nogometni klub Marseille je izbačen u 2. ligu, baš kao i slavni Juventus zbog afere “moggipoli” 2006. godine. Ipak, kod svih tih slučajeva bila je dokazana umiješanost, ali isključivo zbog istrage policije, ne i nogometnih organizacija.

Na rasplet ovog slučaja svakako će utjecati izvješće Uefinih istražitelja Petera Limachera koji je u Nyonu ispitivao Zorana Mamića te Robina Bokšića koji je u srijedu u Rusanovoj ulici to isto obavio s Brunom Marićem. Glavni sudac sporne utakmice još nije spreman iznijeti svoje viđenje cijele te situacije, ali i iz kratkog razgovora zaključili smo kako je strpljenje pri samome kraju:

- U ponedjeljak ću sazvati konferenciju za novinare u Zagrebu i, vjerujte, bit će jako zanimljivo - otkrio je Marić. Za nešto više od toga nije bio raspoložen. Samo da je optimist po pitanju konačnog raspleta i da je spreman boriti se do samoga kraja kako bi isprao ljagu sa svog imena. Njegov odvjetnik Vladimir Gredelj već je poduzeo određene korake i u četvrtak je poslao dopis HNS-u.

- Dao sam određeni rok nogometnom savezu da obavijesti cjelokupnu javnost o situaciji. Mislim da su njihovi postupci nanijeli štetu mom klijentu, ali i meni osobno. Dovedeni smo do toga da javnost misli kako nešto skrivamo - otkrio je Gredelj. O kojim postupcima je riječ ostaje nam da nagađamo, ali Gredelj vjerojatno misli na zanimljiv detalj kako je HNS obaviješten o istrazi Uefe još 23. lipnja, kada je Uefa zahtijevala istragu. Zašto je krovna organizacija čekala s objavom Uefinih sumnji ostaje potpuno nejasno u cijeloj toj priči.

Tražio da ga suspendiraju

Inače, prema saznanjima Jutarnjeg lista, razgovor Uefina istražitelja i Brune Marića nije trajao tri sata, kako je to objavljeno u medijima, već nekih 15-ak minuta. Ostatak svog posjeta HNS-u, Bokšić je proveo u konzultacijama sa Zorislavom Srebrićem i Zoranom Cvrkom, a nakon kojih je objavljeno priopćenje u kojem je navedeno da se Mamić i Marić smatraju osumnjičenima u cijelom tom postupku.

Zanimljivo, iz krugova bliskih Bruni Mariću saznajemo kako on nije imao saznanja o sadržaju HNS-ova priopćenja koje je osvanulo u srijedu poslijepodne na internet stranicama HNS-a.

On je u zahtjevu nogometnom savezu tražio da ga se suspendira na osobni zahtjev dok se ne završe sve etape ove istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:28