NACRT ZAKONA

Birači u inozemstvu će se uvijek morati registrirati

Novim nacrtom prijedloga Zakona o registru birača Ministarstvo uprave želi napraviti reda u izbornoj jedinici za dijasporu.

Prema novom prijedlogu svi birači koji nemaju trajno boravište u RH morat će se registrirati prije svakih izbora ili referenduma.

Realan broj birača

Morat će se registrirati kao takvi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH. Takvom aktivnom registracijom birača u inozemstvu Ministarstvo uprave želi stvoriti realan broj birača koji borave izvan države, a žele glasati na izborima u Hrvatskoj.

Takvih je birača, prema podacima s referenduma za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji, bilo 412.628. Ovim prijedlogom taj bi se broj trebao smanjiti, no bez obzira na broj birača koji će se odazvati na izbore, broj zastupnika koji će ih predstavljati ostaje isti. Državljani u inozemstvu i dalje će imati tri zastupnika iz dijaspore.

Produljenje roka

Nacrtom se želi riješiti i problem birača koji su smješteni u domovima za starije i nemoćne. Dosad su ti birači rijetko izlazili na izbore jer su morali napustiti trenutačno boravište kako bi glasali gdje su prijavljeni. Ubuduće će bi birači mogli glastati iz institucije u kojoj se nalaze. Poslovno nesposobni moći će također ostvariti svoje biračko pravo i glasati ako im nadležni sud nije oduzeo i biračko pravo. Uz sve to, bit će produljenje i rok za uvid u popis birača radi ispravaka i dopuna. Taj je rok dosad bio 14 dana prije izbora, a sada bi trebao trajati 10 dana.

Novosti u nacrtu zakona

- birači u dijaspori morat će se registrirati prije svakih izbora

- uvođenjem instituta aktivne registracije znat će se tko je u inozemstvu zainteresiran za izbore

- birači u domovima za starije i nemoćne moći će glasati u toj instituciji

- oduzimanje poslovne sposobnosti ne znači i oduzimanje biračkog prava

- rok za uvid u popis birača zbog ispravaka produljava se za četiri dana te se neće morati plaćati prekovremeni sati u upravi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:48