IUSTITIA ET PAX

Biskupi: Voda je potrebna i najsiromašnijima

Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije izrazila je zabrinutost jer u novom zakonu o vodama i financiranju vodnog gospodarstva, nisu predviđeni mehanizmi zaštite od nekontrolirane privatizacije vodnih resursa, a sustav gospodarenja vodama postaje još više centraliziran.

Biskupi su također upozorili da je načinom pripreme zakona Vlada onemogućila sudjelovanje građana u izradi osnovnih regulativnih dokumenata nakon što su oni sredinom rujna povučeni iz zakonodavnog postupka, a izrada novih nacrta zakona povjerena povjerenstvu.

Nacrtima nije predviđen socijalni opskrbni minimum koji bi bio zajamčen siromašnom sloju naših građana. Taj minimum trebao bi biti besplatan, što bi se kompenziralo višom cijenom za često nekontroliranu i rasipnu potrošnju vode.

U izjavi biskupa upozorava se da njime nisu predviđeni ni mehanizmi zaštite od nekontrolirane privatizacije vodnih resursa, kao ni strategija izvoza vode u zemlje koje iskazuju potrebu za dobavom pitke vode, čime je otvoren put zainteresiranim multinacionalnim tvrtkama, ali i mogućim domaćim neodgovornim gospodarstvenicima da ostvaruju ekstra profite na račun preostaloga hrvatskog nacionalnoga neobnovljivog i obnovljivog bogatstva, upozoravaju u Komisiji.

Novi zakon ne predviđa ni osnivanje Instituta za vode koji bi mogao usmjeravati i savjetovati u provedbi europske Okvirne direktive o vodama niti Hrvatske regulatorne agencije za vodne usluge koja bi odobravala strukturu njihove cijene te jamčila socijalno prihvatljive uvjete vodnih usluga.

Nedopustivo je, kažu biskupi, i s obzirom na regulativu i praksu EU da sve to bude u ingerenciji jedne ustanove - Hrvatskih voda.

Komisija "Iustitia et pax" stoga je pozvala na javnu raspravu o tim pitanjima od životne važnosti za sve hrvatske naraštaje.

Od državnih vlasti i resornog ministra očekuju povlačenje tih, kako ističu, neprihvatljivih nacrta, kao i predlaganje nacrta zakona koji će poštivati navedena prava, dužnosti i legitimne javne interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:52