NE BOJI SE KALMETE

Biškupić: Sanaderova žena mi nije bila tutorica

Ministarstvo kulture prozvano je zbog visokih troškova za arheološka istraživanja na autocestama, ministar Kalmeta najavio istragu
Zagreb, 270110.Ministar kulture Bozo Biskupic odrzao je konferenciju za novinare u Ministarstvu kulture u Runjaninovoj ulici povodom spekulacija oko arheoloskih istrazivanja prilikom gradnje auto-cesta.Na slici: Ministar Biskupic i Jasen Mesic ravnatelj Uprave za arheologiju u Ministarstvu kulture.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Dva ugovora vrijedna 103 milijuna kuna za arheološka istraživanja koja su 21. svibnja 2009. potpisali ministar kulture i tadašnji predsjednik Uprave HAC-a u sljedećoj godini neće biti realizirana, priopćeno nam je iz Hrvatskih autocesta. Riječ je o ugovorima koji se odnose na arheološka istraživanja na trasi buduće autoceste od Velike Gorice prema Sisku.

Odgođena gradnja

U HAC-u neslužbeno tvrde da ugovori neće biti realizirani jer prema planu građenja ove godine neće biti gradnje na tom pravcu. To pojašnjenje je ipak neobično s obzirom na to da je trasa kojom treba proći autocesta odavno poznata, te bi arheolozi, s obzirom na to da na trasi nema građevinara, mogli nesmetano obaviti svoj posao.

Javna prozivanja Ministarstva kulture zbog visokih troškova arheoloških istraživanja na trasama gradnje autocesta nagnala su jučer ministra kulture da iznese novinarima svoju verziju priče.

- Ne bojim se najavljene Kalmetine istrage. Svi su natječaji bili javno objavljeni - tvrdi ministar Božo Biškupić. Kad je riječ o povezanosti s Mirjanom Sanader, Biškupić naglašava da on nije neiskusan ministar, da mu je ovo treći mandat i da mu nije trebalo tutorstvo Mirjane Sanader.

Biškupić tvrdi da su do danas Ministarstvo kulture i HAC sklopili ugovore ukupne vrijednosti 401,200.962 kn, od čega je realizirano 294,300.000 kn, pri čemu je istraživanje provedeno na tri trase (Dugopolje - Ploče, Beli Manastir - Osijek - Đakovo - Svilaj, Zagreb - Velika Gorica - Sisak) na kojima se nalazi 157 lokaliteta. Mirjana Sanader je samo na jednom sudjelovala kao dio ekipe.

- Zakonska obveza je da se ta građa istražuje, konzervira, prezentira, da nam se ne ponovi situacija kad se baština bacala u more, zatrpavala ili betonirala. Investitori ne vole arheologe, ali svi su se pridržavali rokova - rekao je Biškupić. Na arheološkim iskapanjima bile su zaposlene 23 muzejske i znanstvene institucije i privatne tvrtke. Najangažiraniji su bili Arheološki muzej u Zagrebu, Institut za arheologiju te odsjeci za povijest i arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dugotrajna istraživanja

Za lokalitet u Gardunu kod Trilja koji vodi Mirjana Sanader i koji nije vezan uz autoceste, izdvojeno je 150 tisuća kuna. Na upit koliko je to opravdano s obzirom na to da ništa novo nije otkriveno, a novac se tamo sliva već 12 godina ravnatelj za arheologiju Jasen Mesić je odgovorio:

- Morate shvatiti metodologiju rada. Riječ je o rimskom vojnom logoru, a arheološka istraživanja znaju trajati desetljećima. Dodao je da je u Sloveniji za arheološke lokalitete na trasi autocesta izdvojeno više od 30 milijuna eura, a sličnim postocima barata se i drugim zemljama. - Vrijednost rada na arheološkim iskopinama zna biti do deset posto vrijednosti investicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 11:02