Biskupija dužna 2,5, a gradi Vikarijat za čak 35 milijuna kuna

OSIJEK - Biskupija đakovačka i srijemska unatoč recesiji i najavi Crkve da će pričekati s nekim investicijama, gradi u središtu Osijeka, na zemljištu od gotovo sedam tisuća metara četvornih, velebni kompleks budućeg Vikarijata.



Procjenjuje se da će radovi na adaptaciji nekadašnjeg Plućnog odjela Kliničke bolnice Osijek (KBO) te izgradnji dva posve nova objekta ukupne površine od oko 3000 metara četvornih, stajati 35 milijuna kuna.



U tu ogromnu investiciju Biskupija Đakovačka i srijemska upustila se unatoč činjenici da još nije podmirila 10 godina stari dug, veći od 2,5 milijuna kuna, osječkoj građevinskoj tvrtki Rams.



Lift za prvi kat



Spomenuta tvrtka, radila je na izgradnji Duhovno-rekreacijskog centra Emaus, u Satnici kraj Valpova, čiji je naručitelj bio Caritas Biskupije Đakovačke i srijemske. Zbog neplaćenog duga vodi se maratonski sudski spor, tvrtka Rams završila je u stečaju, a njenih 12 radnika ostalo bez posla.



Zgrada bivšeg bolničkog odjela Biskupiji Đakovačkoj i srijemskoj poklonjena je temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine.



Kompleks Vikarijata koji će se kad bude završen sastojati od tri građevinske cjeline, bit će vrlo raskošan.



O tome svjedoči i već ugrađeni lift, iako najviša, glavna zgrada, uz prizemlje ima samo jedan kat. U toj glavnoj i najvećoj zgradi uređuju se dva prostrana apartmana za biskupe i sedam nešto manjih za svećenike, kao i prateći saloni za svečana primanja, velika kuhinja s pripadajućom blagovaonicom te još četiri gostinjske sobe. Materijali koji se ugrađuju vrhunske su kvalitete. U prizemlju i suterenu predviđen je administrativni dio te nekoliko biskupijskih ureda, među kojima i tiskovni ured, te redakcija Osječkih katoličkih novina Okno.



Nove donacije



U posve novom, dvorišnom dijelu, bit će izgrađena velika dvorana za 350 osoba te još nekoliko manjih, a u tom dijelu kompleksa Vikarijata bit će i više garaža te stan za domara. U zapadnom aneksu zgrade, koji će toplim hodnikom biti spojen s glavnom, nalazit će se prostorije za razne rekreacijske i druge sadržaje. Županija Osječko-baranjska iz proračuna do sada je za izgradnju Vikarijata izdvojila dva milijuna kuna, a najavljene su nove donacije. Značajan donator je i Grad Osijek.



Svi projekti



Uz Vojni ordinarijat i Nuncijaturu na zagrebačkom Ksaveru, na površini od 6000 četvornih metara, gradi novu zgradu Hrvatske biskuspke konferencije, vrijednu 66 milijuna kuna



Cascade centar u Zagrebu - stambeno-trgovački kompleks poznat kao Prebendarski vrtovi



Crkva Sv. Kvirina na Pantovčaku



Crkva Hrvatskih mučenika u Udbini



Dom za starije svećenike na Novoj Vesi, unutar Cascade centra



Karmelićanski samostan kod Đakova



Renoviranje vojarne Kralj Tomislav za potrebe katoličkog sveučilišta






Drago Hedl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:57