EKOINCIDENT U SLAVONSKOM BRODU

BIVŠI MINISTAR ODGOVORIO NA OPTUŽBE KOLEGA 'Zašto se ne usredotočite na otkrivanje stvarnog stanja zagađenosti, umjesto da branite režim?'

 Danijel Soldo/Marko Todorov / CROPIX

Nakon gostovanja bivšeg ministra zaštite okoliša, Slavena Dobrovića, u emisiji Direkt RTL televizije, u kojoj je upozorio na neopravdano optuživanje vodstva vodovoda i grada Slavonskog Broda od strane ministra Čorića i ministarstva, reagirali su profesori dr. sc. Ivan Mijatović i dr. sc. Nikola Ružinski napavši Dobrovića da njegove teze nisu točne te da su 'politikanske i u namjeri obmanjivanja javnosti'.

Dobrović se nakon toga svojim kolegama i javnosti obratio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

'Poštovani stariji kolege, hvala Vam na javljanju i detaljnoj analizi mojih izgovorenih riječi na temu aktivnog ugljena. Vaša opservacija vrlo je vrijedna, ali ipak pripazite na korektnu upotrebu termina.

Aktivni ugljen adsorbira zagađivala, a ne apsorbira, kako ste vi naveli.

Drugo, jasno je da svaki aktivni ugljen može imati svrhu adsorpcije zagađivala, dok god postoji slobodan adsorpcijski kapacitet. No, aktivni ugljen u Slavonskom Brodu ima primarnu ulogu biološkog filtra namijenjenog oksidaciji organskih tvari, ali također i demanganizaciji, deferizaciji i nitrifikaciji, barem u onoj mjeri u kojoj taj posao nije zgotovljen u prvom stupnju filtracije.

Upravo zato mu je predviđeni radni vijek bio znatno duži od onog da je namijenjen isključivo adsorpciji.

Stoga ostajem pri svojoj tvrdnji i nikako ne smatram da sam obmanjivao javnost. Samo sam branio upravu vodovoda i Grad Slavonski Brod od bešćutnog i nepotrebnog napada.

A sad ja pitam vas, zašto se niste usredotočili na prijedlog metodologije za otkrivanje stvarnog stanja zagađenosti podzemlja u blizini produktovoda, umjesto da napadom na mene branite režim?

Predložite im, kao stručnjaci, neka se hitno izvedu pijezometrijske bušotine duž trase produktovoda i tako dođu do reprezentativnih uzoraka te u nekoliko dana detektiraju je li još negdje i točno gdje došlo do propuštanja. Možda će vam se sav trud, kao stručnjacima, refundirati.'

Svojem odgovoru, bivši ministar Dobrović priložio je i popis svojih stručnih i znanstvenih radova te suradnji s privrednim subjektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:56