BLOKADA NEKRETNINA

Bivši radnici Žužulove tvrtke 'Sklad 92' traže svoj novac

 Branimir Boban/Cropix

Najava blokade nekretnina u vlasništvu imotske „Skladgradnje“okupila je promptno tridesetak bivših radnika nekadašnjeg imotskog trgovačkog poduzeća „Napredak“.

Oni su, kažu, prodajom robne kuće Ima firmi Sklad 92 d.o.o.,1998. godine, tada u vlasništvu Joze Žužula, prešli u tu firmu na neodređeno vrijeme.

Nakon samo dvije godine, tvrde radnici, dobili su bez ikakva upozorenja otkaze, iako su u firmi Sklad 92 d.o.o. imali po pravovaljanim dokumentima sva prava stečena u svojoj bivšoj firmi Napredak. Dokaz su im pravovaljani dokumenti, gdje stoji da se njihova prava iz radnog odnosa neće umanjiti sukladno Zakonu o radu u odnosu na prava koja su imala u Napredku d.d.

-Devet i pol godina sudskim putem tražimo da nam se zbog naprasnog davanja otkaza 2000.godine isplati otpremnina koja je tada bila 10 tisuća njemačkih maraka, a nekim radnicima i 2-3 plaće. Do danas nam nije isplaćeno ni kune, pa sada i mi tražimo naše novce, riječi su Ivanke Ajduk, Smilje Vujčić, Anke Mandić, Marije Katanušić, Vlaste Brkan, Marije i Ljube Lončara koji su se u ime ostalih radnika javili našoj redakciji.

Naša potraživanja s kamatama kreću se do 100 tisuća kuna po radniku i samo zahvaljujući našem neučinkovitom sudstvu ,nismo dobili ni kune,bez obzira na presude u našu korist. Neki pak radnici imaju i uredno potpisane i ovjerene cesije sa firmom „Sklad 92 d.o.o., koja je poslije otišla u stečaj. Stečajna upraviteljica Dunja Krstulović ni nakon stečajnog postupka nije nam uspjela osigurati našu zakonsku nadoknadu, vele radnici koji su najavili i prosvjed ispred robne kuće Ima.

Ako se kojim slučajem proda robna kuća „Ima“koju smo mi izgradili dugogodišnjim radom u „Napredku“, smatramo da nam se treba isplatiti zaostali dug, riječi su okupljenih radnika.

Kontaktirali smo i Jozu Žužula. nekadašnjeg vlasnika firme 'Sklad 92', koji je samo izjavio da su otkazi ugovora o radu navedenim radnicima bili u skladu sa zakonom, što znači da je napravljen plan i program zbrinjavanja viška ljudi koji je odobrio zavod za zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:38