NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivšoj ravnateljici Zavoda za javno zdravstvo Šibensko kninske županije uvjetna kazna zatvora, a mora vratiti i 614.000 kuna

Suzi Vatavuk
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Sudsko vijeće Županijskog suda u Šibeniku pod predsjedavanjem suca Branka Ivića donijelo je presudu kojom je Suzi Vatavuk, bivša ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, proglašena krivom zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, točnije zbog protuzakonitog stjecanja 614.000 kuna na štetu javne ustanove koju je vodila. Ovom nepravomoćnom presudom Vatavuk je osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine uz rok kušnje od tri godine. Ujedno, presudom je prihvaćen imovinsko-pravni zahtjev Zavoda za javno zdravstvo, pa zavodu njegova bivša ravnateljica mora vratiti iznos od 614.000 kuna.

Ovakvom presudom Vijeće Županijskog suda prihvatilo je navode optužnice Županijskog državnog odvjetništva koje je teretilo Suzi Vatavuk da je 17. ožujka 2005., u svojstvu ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo, s ciljem da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, protivno zakonu i odluci Zavoda od 26. rujna 2003., donijela odluku kojom je sebi kao ravnateljici zavoda i liječnici specijalisti uvela naknadu za pripravnost, iako ona kao ravnateljica zavoda i liječnica specijalist nije bila niti je mogla biti u pripravnosti.

Okrivljena je da je potom svaki mjesec, kao ravnateljica Zavoda, odobravala sebi isplatu naknade za pripravnost zajedno s redovitom plaćom, primajući naknadu za pripravnost sve do veljače 2014. godine, kad je nadležni Zavod za zdravstveno osiguranje provodeći nadzor nad radom Zavoda za javno zdravstvo utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost. Tad je tom Zavodu naloženo da joj obustavi daljnju isplatu za pripravnost te je Zavodu za to izrečena opomena. Okrivljenicu se teretilo da joj je u navedenom vremenu na ime takve pripravnosti isplaćeno 388.765,30 kuna u neto iznosu, dok je zavod uz navedeni neto iznos uplaćivao doprinose, poreze i prireze, pa je oštećen za ukupan novčani iznos od 614.576,94 kuna.

Nakon nepravomoćne presude Županijskog suda u Šibeniku, Krešimir Škarica, odvjetnik Suzi Vatavuk, najavio je žalbu.

- Čim dobijem pismeno obrazloženje presude, podnijet ću žalbu Vrhovnom sudu Hrvatske. Smatram da imamo dovoljno elemenata da se na drugostupanjskom sudu pravomoćno donese oslobađajuća presuda za moju branjenicu - rekao nam je odvjetnik Krešimir Škarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:38