SERIJA RAZBOJSTAVA

Bivši elitni policajac osuđen na 13 godina zatvora zbog niza pljački u Zagrebu: ‘Bježao je romobilom‘

Denis Sivro, bivši zaposlenik MUP-a, osuđen je za 18 razbojništava ‘teških‘ 60.000 eura
 Goran Mehkek/Cropix

Bivši pripadnik interventne policije Denis Sivro, koji je nedavno promijenio prezime u Lingart, nepravomoćno je jučer osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu na ukupno 13 godina zatvora zbog serije od 18 oružanih pljački i jednoga pokušaja pljačke.

Pritom je u godinu dana od Fine, banaka, trgovina i poslovnica Hrvatske lutrije iznudio 60.000 eura. Vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Renata Pražetina Kaleb Lingartu je kao otegotnu okolnost ocijenila da je prilikom planiranja i provedbe oružanih prepada koristio znanja koja je stekao kao policajac.

"Iz navedenih okolnosti je razvidno kako je optuženik koristio znanje, vještine i sposobnosti stečene u okviru školovanja i rada kao policijski djelatnik da onesposobi sustav kojega je donedavno bio dio, a kako bi ostvario laku zaradu", rekla je sutkinja u obrazloženju presude koju je Lingart mirno odslušao ne rekavši niti riječ.

image
Goran Mehkek/Cropix

Prema presudi, Lingart je naoružan pištoljem od veljače 2022. do veljače 2023. upadao u niz banaka, trgovina i poslovnica Fine na području Zagreba te bi zaštitarima oduzimao pištolje povećavajući svoj privatni arsenal.

Odmah nakon uhićenja, Lingart je i na policiji i pred Državnim odvjetništvom priznao sva djela za koja su ga osumnjičili, no na suđenju se branio kako ga je policija ucijenila da prizna rekavši mu da će u protivnom uhititi i njegovu suprugu te će im djeca bila oduzeta, a njegove tvrdnje su potkrijepili i njegovi roditelji rekavši kako im je inspektor u MUP-u rekao kako će Denis sve priznati ako se iz slučaja izuzme njegova supruga.

Lingartov odvjetnik je također rekao kako je da je nakon ispitivanja Lingart pitao policajce hoće li sve biti kako je dogovoreno, te ih molio da mu pozovu suprugu, a oni su mu odgovorili da je ona već došla.

Na suđenju su pak saslušani i policajci te su pregledane snimke njegovoga ispitivanja, i njegove su tvrdnje o ucjeni odbačene.

"Iskazi policijskih djelatnika su međusobno suglasni, potvrđeni materijalnim dokazaima, te ih je sud ocijenio objektivnim životnim i uvjerljivim. Nasuprot tome, iskazi roditelja su pristrani i subjektivni, a oni tumače određene oklnosti na način da olakšaju procesnu situaciju okrivljenika. Iz dokumenata o uhićenju je vidljivo da je optuženik iznio obranu na policiji tek nakon što je njegova supruga napustila policiju, a prije toga se s njim pozdravila", rekla je sutkinja.

image
Goran Mehkek/Cropix

Sud je također odbacio navode obrane prema kojima je Lingartovo priznanje jedini dokaz koji postoji protiv njega.

"Izvještaji o tajnom praćenju okrivljenika te analiza kontakata njegovoga mobitela i analiza baznih stanica pokazuje da je u svim ovim pljačkama okrivljenikov mobitel bio u vrijeme pljački na lokacijama u blizini mjesta gdje su se pljačke odvijale. Također kod njega su pronađeni i pištolji koje je oduzeo zaštitarima, odjeća koju je naosio u pljačkama te romobil kojim je pobjegao s mjesta pljačke", zaključila je sutkinja.

Sivro je, kako smo ranije pisali, bivši djelatnik elitnoga MUP-ova Ureda za posebne poslove sigurnosti (riječ je o Upravi za posebne poslove sigurnosti, odnosno jedinici Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koja obavlja policijske poslove osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora; op.a).

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:09