GRAD RIJEKA

BIZARNI PRIJEDLOG U RASPRAVI OKO GRADSKOG PRORAČUNA 'Vrijeme je stalo 1941., pa nema potrebe za održavanjem javnih satova'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Među amandmanima na Prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2018. godinu, koje je uputio takozvani Srednji blok, našao se i jedan bizarni kojeg potpisuje Klub vijećnika Akcije mladih i Živog zida – oni žele ukinuti nešto više od 300 tisuća kuna namijenjenih za održavanje gradskih satova, uz obrazloženje da je „vrijeme u Gradu Rijeci praktički stalo 1941. godine“. Nadalje, ističu da iz tog razloga ne vide „potrebu za trošenjem javnih sredstava za održavanje javnih satova“ te svojim amandmanom predlažu da se taj novac preusmjeri na Riječke ljetne noći“ kako bi ova manifestacija „ponovno mogla ličiti na nešto“.

Valja napomenuti da Akcija mladih trenutno u Rijeci ima svojeg predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Čordaševa, a Srednji blok kojemu pripadaju zajedno sa Živim zidom, MOST-om, Listom za Rijeku i nezavisnim ima ukupno 11 vijećnika i po snazi su odmah iza SDP-ove koalicije, tako da njihovi amandmani imaju realnu šansu za prolazak. SDP-ovoj koaliciji s 14 vijećnika, inače, nedostaju četiri ruke za apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, koja je potrebna za izglasavanje proračuna. Za izglasavanje amandmana potrebna je, pak, podrška većine prisutnih vijećnika, a pored SDP-ove koalicije i Srednjeg bloka, u vijeću participiraju još i HNS s tri vijećnika, HDZ sa sedam vijećnika te Hrvoje Burić.

Amandmani koje je Srednji blok danas predložio teški su 15 milijuna kuna, a kako bi se namaknula sredstva za ono što traže, predlažu rezanja na drugim stavkama iz Proračuna kojeg predlaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Ukoliko se amandmani usvoje, najgore će proći trgovačko društvo Rijeka 2020, zaduženo za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, kojemu žele skinuti milijun proračunskih kuna. Također, Srednji blok planira i ukidanje stavke za medijsku promidžbu Grada Rijeke tešku 1,5 milijuna kuna, što bi, u prijevodu, značilo gašenje jedine gradske televizije Kanal Ri koja je najveći korisnik tih sredstava i praktički preživljava isključivo zahvaljujući njima.

MOST-ov Zvonimir Peranić pozabavio se preslagivanjem sredstava za Javne potrebe u kulturi, gdje predlaže da se potpuno ukine financiranje svih programa koji su dio projekta EPK 2020. Zanimljivo je da u istoj proračunskoj stavci, s druge strane, predlaže da se kumulativno za nešto više od 30 tisuća kuna povećaju sredstva za Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA čija je osnivačica i umjetnička voditeljica njegova sestra Ivana Peranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:13