ISCRPLJUJUĆA SJEDNICA

OBERSNELOVA POBJEDA U VIJEĆU: Nakon maratonske rasprave, Rijeka dobila proračun

Vojko Obersnel
 Matija Djanjesic / CROPIX

S 29 glasova za i 6 protiv, na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća večeras je usvojen proračun Grada Rijeke za 2018. godinu težak 1.06 milijardi kuna. Sjednica, koju su obilježile višesatne pauze i žestoke rasrpave, počela je u 9 ujutro, a okončana je glasanjem u 21.30, nakon što je Srednji blok odbacio svoja dva amandmana s više od 20 točaka teška 15 milijuna kuna. Srednji blok je nakon SDP-ove koalicije druga snaga u vijeću, sačinjava ga 12 zastupnika iz Akcije mladih, Živog zida, Liste za Rijeku, MOST-a i dva nezavisna, a imaju i svojeg predsjednika vijeća Tomislava Čordaševa iz Akcije mladih, tako da su njihovi glasovi bili presudni za izglasavanje proračuna.

Ova je skupina, samo dva dana prije sjednice na kojoj se trebalo glasati o proračunu, šokirala riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i SDP-ovu koaliciju, kada su objavili svoje amandmane, uvjetujući svoju podršku gradonačelnikovom proračunu njihovim prihvaćanjem po principu "uzmi ili ostavi". Kao najveći problem pokazala su se "rezanja" i prenamjene pojedinih proračunskih stavaka koja su zamislili predstavnici Srednjeg bloka, a koja bi, kako su objasnili SDP-ovci i Obersnel, značila gašenje lokalne televizije Kanal Ri, gradskog portala Mojarijeka.hr te kršenje zakona, s obzirom da se u pojedinim detaljima radilo o zadiranju u ugovorena sredstva, odnosno o prebacivanju sredstava iz kategorije u kategoriju, što nije dozvoljeno.

Zato je Obersnel u više navrata upozoravao da takve amandmane ne može prihvatiti, s obzirom da bi ugrozili legalnost proračuna i prouzročili njegovo rušenje. Predstavnici Srednjeg bloka pravdali su se da nisu znali u što konkretno zadiru prilikom njihovih zahvata u pojedine stavke, na što su im vijećnici iz redova SDP-ove koalicije odgovarali da bi njihov posao kao vijećnicima, predstavnicima građana, bio da to prouče i da se informiraju.Također, Akcija mladih povukla je svoj amandam kojim je tražila da se ukine 300-injak tisuća kuna namijenjenih za održavanje gradskih satova, uz službeno obrazloženje da je vrijeme u Rijeci "ionako stalo 1941."

Na vijećničko pitanje da pojasne što su pod time mislili, jer se te godine cijela Rijeka našla po okupacijom fašističke Italije, Tomislav Čordašev odgovorio je da su pogriješili godinu, da su u stvari mislili na 1947., jer je te godine izgrađen autobusni kolodvor na Žabici. Inače, za pojašnjenje treba napomenuti da je neizgradnja novog autobusnog kolodvora jedna od najvećih kritika koje se već godinama upućuju Vojku Obersnelu.

U konačnici, Obersnel je ponudio kompromisna rješenja, prihvativši ostvariv dio prijedloga Srednjeg bloka vezan uz proračunska sredstva za KBC Rijeka, uređenje pojedinih parkova, uređenje nužnog smještaja, subvencioniranje školskih knjiga, nagrade za mentore učenika uspješnih na natjecanjima i slično. Obersnel je prihvatio i tri amandmana HNS-a, kao i dio prijedloga riječkog HDZ-a čiji su predstavnici jedini glasali protiv proračuna, a prije toga su svoje amandmane povukli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 08:41