MINISTRICA ZNANOSTI

BLAŽENKA DIVJAK 'Ja sam zadovoljna, ovaj dogovor treba objeručke prihvatiti, plaća učitelja će za godinu dana biti 8.000 kuna'

Blaženka Divjak
 Srđan Vrančić / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u HRT-ovom je Dnevniku komentirala dogovor Vlade i prosvjetnih sindikata o prekidu štrajka u školama te je rekla kako se radi o zdravom kompromisu u smislu da je prepoznata i složenost poslova učitelja i nastavnika i s druge strane da se vodilo računa o mogućnostima proračuna.

- Ja sam zadovoljna, rekla je ministrica.

Naglasila je kako se napravilo najviše što se moglo, te je posebno važno što se povuklo pitanje složenosti poslova glede koeficijenata i to je vezano uz same reformske procese, zato što reforma sa sobom nosi veće zahtjeve s obzirom na učitelje i nastavnike.

- Za godinu dana učitelji i profesori dobiti će od 800 do 900 kuna i to uračunava i rast osnovice i porast koeficijenata. Plaća profesora i nastavnika za godinu, godinu i pol će biti 8 tisuća kuna, naglasila je ministrica.

- Adresiranje povećanja koeficijenata je bilo važno zato što se reformom u prvi plan stavlja i povećanje složenosti poslova i adresira se dugogodišnje zaostajanje koje je postojalo vezano uz koeficijente. Mislim da je to ponuda koju bi trebalo objeručke prihvatiti, naglasila je ministrica Divjak.

Istaknula je kako će se dani provedeni u štrajku platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:09