RAT ZBOG PARTIZANSKIH ZLOČINA

Boljkovac: Hapse me jer se borim protiv pljačkaša na vlasti...Karamarko: Ljudi su likvidirani, za to imamo čvrste dokaze

Hoće li 91-godišnji Josip Boljkovac završiti u pritvoru 64 godine nakon navodnog zločina?
 Mario Pušić/CROPIX

ZAGREB - Potvrdi li DNK nalaz da su među posmrtnim ostacima osoba ubijenih nakon Drugoga svjetskog rata neke od žrtava logora u Dubovcu u kojemu su bili zatočeni domobrani, ustaše i legionari, policija će podnijeti kaznenu prijavu protiv Josipa Boljkovca (91), prvog ministra unutarnjih poslova samostalne Hrvatske, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Politički pritisci

Boljkovac, kako nam je prenio njegov odvjetnik Anto Nobilo, očekuje da bi mogao biti uhićen uskoro, i to najkasnije do 1. rujna. Naime, od tog datuma policija bi mogla djelovati tek po nalogu Državnog odvjetništva, a Nobilo i njegov klijent smatraju da Boljkovčevim uhićenjem Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, želi sebi priskrbiti naklonost desnog biračkog tijela.

- Ako me uhite, bit će to znak da me se boje! I da se boje istine! Za optužbu da sam ratni zločinac morate imati dokaz, a Karamarko ga protiv mene nema. Bit će to političko uhićenje. Izbori su pred vratima, a oni znaju da sam protiv pljačkaša. Oni jako dobro znaju da sam na sve strane, od Dubrovnika do Vukovara, lobirao da Josipović postane predsjednik, a tako ću raditi i za oporbu prije ovih izbora. Zato me žele zatvoriti - izjavio je Boljkovac.

Pronađeno 19 tijela

No, policija istražne radnje o zločinima poraća provodi već deset godina.

- Policija je tijekom reekshumacije ljudskih ostataka kod Duge Rese otkrila više ostataka tijela za koje sumnjamo da pripadaju osobama koje su likvidirali pripadnici Ozne. To, naime, dokazuje vrsta rana. Imamo čvrste iskaze nekoliko svjedoka koji potvrđuju da je bila riječ o klasičnim likvidacijama, a za sve druge moguće postupke treba čekati nalaze DNK analize. Dotad ne možemo nikoga optuživati - izjavio je za Jutarnji list ministar Karamarko.

Ostaci tijela pronađeni su kod mjesta Vidanka Curak na kojemu je policija vršila ekshumaciju 1998. i pronašla 19 tijela, no tada nije utvrdila okolnosti smrti. Ovaj put otkriveni ostaci nose obilježja zločina, tvrde u Ravnateljstvu policije. Na Boljkovčev je račun već upućeno dosta općenitih optužbi da je naređivao likvidacije, no konkretno ga se teretilo da je 8. veljače 1947. u općini Netretić likvidirao Slavka Volovića i Valentina Banovca, koji su ubijeni nakon što su se predali Boljkovcu i izašli iz kuće u kojoj su se skrivali.

Prijavio ubojicu

Boljkovac tvrdi da nikakav zločin nije počinio. Nobilo nam je potvrdio da je Boljkovac kao rukovoditelj Ozne sudjelovao u akciji hvatanja Volovića i Banovca, ali da on nije odgovoran za njihovu likvidaciju, nego ih je ubio pripadnik Ozne kojemu je jedan od uhićenih pobio obitelj.

- Boljkovac je prijavio ubojicu koji je kažnjen. Što se tiče odgovornosti za logor Dubovac, Boljkovac nije bio zapovjednik tog logora jer on nije bio u nadležnosti kotarske Ozne kojoj je Boljkovac bio na čelu, nego okružne. U pet godina koliko traje ta istraga, nisu prikupljena saznanja koja bi teretila Boljkovca koji je spreman iznijeti sve što zna ako dođe do istrage - rekao nam je Nobilo.

Sumnjičavo tužiteljstvo

U dosadašnjoj istrazi policija, a potom i sud ispitali su svjedoke koji bi mogli imati saznanja o Boljkovčevoj osobnoj odgovornosti za zločine. Tužiteljstvo smatra da bi kvaliteta tih dokaza mogla biti upitna u sudskom postupku. No, policija, kako neslužbeno doznajemo, praktički već ima napisanu kaznenu prijavu i samo se čeka DNK nalaz. Iako je ministar Karamarko isticao da je njegov cilj riješiti i zločine nakon Drugoga svjetskog rata, policija se očito bez dokaza ne želi zalijetati u prijavu kako ne bi ostavila manevarski prostor Boljkovcu da to proglasi politički motiviranim progonom.

Prva prijava stiže 10 godina nakon početka istrage?

2001. - policija počinje prikupljati podatke o zločinima nakon Drugoga svjetskog rata na karlovačkom području

2009. - Ivan Zvonimir Čičak na konferenciji HHO-a, posvećenoj ratnim zločinima, izravno optužuje Josipa Manolića i Josipa Boljkovca da su ratni zločinci

2010. - ispitivanjem svjedoka nastavljena je istraga započeta 2001. godine. Neki od svjedoka tvrde da je Boljkovac osobno obilazio logor i da je osobno ubio neke logoraše

2011. - ministar Karamarko najavio je intenziviranje istrage o zločinima nakon Drugoga svjetskog rata. U veljači je najavljeno da je već praktički dovršena istraga protiv Manolića, Boljkovca i Rade Bulata zbog ratnog zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:37