NAVIJAČKI NEREDI

Borovec: Huliganizam izvire iz pojedinca, a ne policije

 Damir Krajač / Cropix

DUBROVNIK - Nakon subotnjeg incidenta u Maksimiru realno je očekivati bitne promjene zakona. Već su obavljeni konsultacije o pooštravanju mjera Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima te reguliranje ovlasti policijskih postrojbi.

Kod incidenta na Maksimiru uz zakon o sprečavanju nereda postavlja se i pitanje koliko su policajci kad obavljaju svoj posao zaštićeni od pojedinaca i skupina. U tom segmentu slijedi niz razgovora s Ministarstvom pravosuđa i analiza postojeće prakse.

Jer huliganizam ili nasilje na sportskim natjecanjima su veliki društveni problem, a kazne moraju biti adekvatne težini problema uz nultu toleranciju na svako kršenje zakona - najavio je skore zakonske izmjene za sprečavanja izgreda u sportu glasnogovornik MUP RH Krunoslav Borovec.

Borovec je rezimirao skore nužne izmjene s “ljuta trava na ljutu ranu, kao u EU” i najavio sankcije prema klubovima te nultu toleranciju za kršenja zakona:

- Nogometni huliganizam nije samo problem Vlade RH. Navijači, klubovi i vlasnici stadiona te svi sudionici u sportu odgovorni su za sprečavanje divljačkih ispada. No, ovih se dana u javnosti želi stvoriti dojam da je uzrok huliganizmu loša infrastruktura stadiona te prerevno ili prerano reagiranje policije. Ponavljam: glavni su problem huligani, jer je incidenata bilo od Malte do Austrije. Tko može tvrditi da nigdje u Europi ne valjaju policija i stadioni, a ispravni su samo navijači? Huliganizam izvire iz pojedinca a ne policije koja im se suprotstavlja i želi ih svesti na prihvatljivu mjeru. Tvrdnje o propustu policije zamjena su teza na koju ne pristajemo jer skreću pažnju s huligana. Pokušali smo u zajedničko rješenje problema maksimalno uključiti udruge navijača, ali još nema jasnog distanciranja navijačkih udruga od huligana. Tek deklarativna, ne i stvarna osuda huligana koji nalaze skrovište u masi navijača. A to nije dobro za navijače ni ukupni hrvatski sport - rekao je tijekom boravka u Dubrovniku glasnogovornik MUP RH Borovec.

Borovec sudjeluje na 11. Europolovom sastanku stručnjaka za zaštitu svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:59