DAN NAKON BURNE SJEDNICE VNS-a

Borovec: Policija istražuje navode Damira Polančeca. Josipović: Građani moraju znati istinu!

Istraga je pokrenuta nakon jučerašnjeg zaključka VNS-a u kojemu državni vrh potiče sva nadležna tijela da provjere navodne zlouporabe
Zagreb, 200511.Amruseva 7.Ured odvjetnika Ante Nobila.Press konferencija bivseg potpredsjednika vlade Damira Polanceca na aktualne teme iz politickog zivota Hrvatske.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

Nakon jučerašnjeg zaključka VNS-a u kojemu državni vrh potiče sva nadležna tijela da u okviru svoje nadležnosti provjere navodne zlouporabe kaznenopravnog sustava', policija je danas počela s istragom Polančecovih navoda, piše tportal.

'Policija poduzima određene mjere i rezultati će biti prezentirani članovima Vijeća. Vjerujemo da istraga neće dugo trajati i da ćemo rezultate predstaviti vrlo brzo', rekao je za glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da sumnju u zloporabu sustava treba raščistiti ne prejudicirajući je li se to zaista dogodilo.

- Smatram da građani moraju znati istinu, a za njom će se tragati onoliko dugo koliko bude trebalo, i tu se ne može zbrzati - rekao je Josipović nakon obilježavanja 105. obljetnice Hrvatskog autokluba.

- Oko tog zaključka da treba provjeriti činjenice i javnosti dati punu istinu, nije bilo bitne razlike, možda malo o načinu kako i što. I iz priopćenja je vidljivo da je to zajednički usvojeno stanovište i da je potvrđena odlučnost u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala - rekao je Josipović.

Dodao je da bi proveru trebalo obaviti nekoliko institucija, jer je riječ o važnom pravnom, pa i političkom pitanju.

- U prvom redu treba provesti internu kontrolu i obaviti sve potrebne poslove. Ne možemo DORH-u davati naloge, DORH će po službenoj dužnosti utvrditi što treba i da li treba učiniti, SOA ima svoju ulogu u okviru svojih nadležnosti i nužno je da svi obrade ono što im je po zakonu zadaća – zaključio je Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor istodobno je rekla kako nije točno da je rasprava na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost bila žustra te da se opirala istrazi o Polančecovim tvrdnjama da je ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao članovima HDZ-a da pišu anonimne prijave protiv čelnika oporbe.

- Sjednica je bila dobra, otvorena, puna argumenata, a za mene najvažnije - dana je puna potpora borbi protiv korupcije i kriminala, bez obzira na pritiske, osobito na pravosuđe i sudove - rekla je Kosor prilikom posjeta KBC-u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:43