BIVŠI ŠEF PLINACRO-a

Branko Radošević s milijun kuna otpremnine ulazi u Upravu Ine

Radošević kaže da njegova otpremnina nije isplaćena iz proračuna jer Plinacro ne financira država
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Branko Radošević, bivši predsjednik tvrtke Plinacro, mogao bi uskoro postati član Uprave Ine. Kako nam je potvrdio sam Radošević, vlasnici tvrtke predložili su Nadozrnom odboru tvrtke njegovo imenovanje. Odluka o njegovu postavljanju za člana Uprave još nije donesena, pa Radošević još ne želi govoriti za što bi bio zadužen u Upravi tvrtke. No, sigurno bi bila riječ o plinskom biznisu.

Dobit od 69 milijuna kuna

Dok Radošević iščekuje odluku Nadzornog odbora Ine, još uvijek se vuku repovi njegova odlaska iz Plinacroa. Skupština Plinacroa, odnosno ministrica Marina Matulović-Dropulić kao njezin jedini član, prihvatila je njegovu ostavku 10. lipnja 2009.. Iako je riječ o sporazumnoj ostavci, Radoševiću je, prema informacijama Jutarnjeg, uplaćena otpremnina od 1,1 milijun kuna.

Osim toga, tvrdi se da je Radoševiću radni odnos s Plinacroom prestao 30. lipnja 2009., da bi mu predsjednica Nadzornog odbora Matulović-Dropulić produljila ugovor o radu do 31. srpnja. U tom razdoblju Radošević je otišao na dvotjedno usavršavanje engleskog jezika u Cambridge, što je Plinacro platio oko 10 tisuća eura. Branko Radošević smatra da se ovi podaci plasiraju kako bi ga se diskreditiralo u trenutku kada Nadzorni odbor treba donijeti odluku o njegovu članstvu u Upravi Ine.

Radošević napominje da je prema menadžerskom ugovoru imao pravo na otpremninu, koja je manja od 1,1 milijun kuna, te da mu ona nije isplaćena od novca poreznih obveznika nego iz poslovanja tvrtke koja je u vrijeme njegova odlaska imala čistu dobit od 69 milijuna kuna.

Naime, Plinacro je trgovačko društvo u vlasništvu države koje se ne financira iz proračuna. Radošević napominje da odlaskom s dužnosti predsjednika Uprave nije automatski raskinut njegov ugovor u radu. U Plinacrou je ostao još oko mjesec dana, nadajući se da će s novim predsjednikom Uprave Jerkom Jelićem Baltom dogovoriti angažman u Plinacrou. Kada s njime nije uspio razgovarati, odlučio je iskoristiti usavršavanje engleskog jezika na koje ima pravo prema ugovoru o radu.

Sve je u poreznoj kartici

- O visini isplaćene otpremnine ne želim govoriti, ali ona je registrirana u mojoj poreznoj kartici i na nju sam platio porez - tvrdi Radošević.

Nakon nekoliko mjeseci, Vlada ga je imenovala za predsjednika Uprave Zrakoplovno-tehničkog zavoda. No, nekoliko tjedana kasnije s te je dužnosti bez pojašnjenja razriješen. Stvarni razlozi Radoševićeva odlaska iz Plinacroa nisu razjašnjeni. Prema neslužbenim informacijama, glave mu je došla “mjenica“ od 150 milijuna kuna koju je Plinacro tada dostavio Ini na ime potraživanja i time prouzročio velike probleme u “tekućim financijama“ te kompanije. Godinu kasnije Radošević bi mogao ući u Upravu Ine.

Sve je tajna: i razlog smjene i otpremnina

U Plinacrou su nam u dva navrata odbili odgovoriti na pitanja o datumu raskida ugovora o radu s g. Radoševićem, visini isplaćene otpremnine i plaćanju učenja engleskog jezika u Velikoj Britaniji. Naime, tvrde da je njihov bivši predsjednik Uprave sporazumno raskinuo svoj ugovor o radu s tvrtkom Plinacro, a prema njihovim riječima, sadržaj ugovora o radu svih sadašnjih i bivših djelatnika tvrtke, jednako kao i ugovori djelatnika svih ostalih trgovačkih društava, spada u osobne podatke djelatnika te se sukladno zakonu takvi podaci mogu javno objaviti samo uz dopuštenje svakoga pojedinog djelatnika. Stoga smatraju da javnosti nisu dužni reći ni kojeg je datuma Radošević raskinuo ugovor o radu, a kamoli visinu otpremnine i je li mu plaćeno učenje stranog jezika. Slično su se ponašali i Vlada i njena predstavnica u tvrtki, ministrica Marina Matulović Dropulić, koji godinu dana nisu objasnili zbog čega je s čelnog mjesta u Plincrou smijenjen Branko Radošević. I to u trenutku kada je tvrtka bilježila 69 milijuna kuna čiste dobiti. Prema neslužbenim informacijama, jedan od razloga bio je i projekt proširenja kapaciteta plinovoda Bosiljevo-Split koji je Radošević ponudio, ali je zaboravio zatražiti suglasnost od Europske investicijske banke. Zbog toga je, navodno, došlo do zastoja u gradnji plinovoda koji treba biti gotov do 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:57