BLAGO JADRANA

Britanski fotograf oduševljen podvodnom riznicom kraj Cavtata

 Cropix

Poznato je da je hrvatski dio Jadrana bogat arheološkim nalazima i olupinama brodova iz brojnih oluja ali i ratova koji su se u povijesti vodili uz naše obale i otoke.

Napore hrvatskih vlasti da ih sačuvaju od devastacije i pljačke već je pohvalio Unesco, a britanski je Daily Telegraph danas predstavio zanimljiv uvid u projekt zaštite lokaliteta kavezima po kojem naša zemlja prednjači u svijetu.

Telegraph ističe kako je kraj Cavtata olupina drevnog grčkog trgovačkog broda, puna amfora i posuda čija se vrijednost na crnom tržištu procjenjuje na oko pet milijuna funti, zaštićena teškim metalnim rešetkama.

Vrata kaveza, svojevrsne podvodne riznice, otvaraju se tek povremeno uz strogi nadzor, a britanski podvodni fotograf Neil Hope jedan je od rijetkih sretnika koji su dobili priliku posjetiti i snimiti nalaz.

- Iskusan sam ronilac i posjetio sam brojne olupine širom svijeta, međutim, ovo je bilo jedinstveno iskustvo – izjavio je Hope. – Na lokalitet me je odveo čovjek koji ga je otkrio. Čim smo završili posjet ponovno su zaključali vrata. Kada ste unutra ništa od tereta olupine ne smijete dirati jer je sve vrlo dragocjeno. Stoga nikoga ne puštaju samoga u kavez. Morate posjedovati izuzetne vještine ronjenja da ne oštetite vrijedne nalaze – objasnio je Hope.

Fotografije koje je snimio britanski fotograf možete pogledati na stranici www.divingimages.co.uk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:59