HUMANITARNA AKCIJA EU

BROD HRVATSKE RATNE MORNARICE SPASIO 37 MIGRANATA Prvi uspjeh za 'Andriju Mohorovičića' već na samom početku misije

Andrija Mohorovičić isplovio je prije tri dana iz splitske luke Lora s 49 članova posade
 CROPIX

Posada broda Hrvatske ratne mornarice 'Andrija Mohorovičić,' koji trenutno na Sredozemnom moru sudjeluje u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije 'Triton,' spasila je 37 migranata, priopćio je MORH. Trenutno se provodi postupak evidentiranja i liječnički pregled, a nakon toga migranti će biti prevezeni na otok Siciliju u luku koju odredi zapovjedništvo zajedničke operacije Europske unije.

Andrija Mohorovičić isplovio je prije tri dana iz splitske luke Lora s 49 članova posade pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića.

Hrvatska ratna mornarica će s brodom Andrija Mohorovičić sljedeća tri mjeseca sudjelovati u operacijama pronalaska i spašavanja migranata u području Sredozemnog mora, a današnje spašavanje 30 migranata može se smatrati velikim uspjehom za brod i njegovu posadu.





Ploveći laboratorij postao školski brod HRM-a

Brod "Andrija Mohorovičić" školski je brod klase Moma izgrađen u brodogradilištu Stocznia Północna, Gdansk, Poljska, 1971. godine. U službi je od 1972., a služio je kao brod za hidrografska istraživanja, tj. kao ploveći laboratorij Državnog hidrografskog instituta.

Brod djeluje u sastavu Hrvatske ratne mornarice od 1991. godine, kada je zapljenjen. Brod je dužine 73,3 m, širine 10,8 m, gaza 3,9 m. Istisnina broda standardna je 1.260 t, puna 1.538 t, a brzina koju postiže 17 čvorova. Naoružan je dvama brodskim topovima PZO 20 mm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:07