EK PROTIV VLADE

BRUXELLES RUŠI 'PERKOVIĆEV ZAKON' Ograničenje je trebalo riješiti u pristupnim pregovorima

'Zakon nije pisan ni prema jednoj osobi. To nismo radili niti ćemo raditi,' naglasio je Miljenić
 Arhiva CROPIX

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić otkrio je jučer u Saboru kako još uvijek ne znamo možemo li uopće staviti vremensko ograničanje za primjenu europskog uhidbenog naloga odnosno zakonom odrediti da nećemo izručivati državljane zbog kaznenih djela koja su počinili prije 2002. godine.

Uhidbeni nalog

- Mi se i dalje konzultiramo s Europskom komisijom. Postoje tumačenja da smo ovo ograničenje trebali najaviti u pregovorima prije zatvaranja poglavlja pravosuđa i da ga sada više ne možemo konzumirati - priznao je Miljenić, koji tvrdi kako bismo to trebali znati do glasovanja o Zakonu o pravosudnoj suradnji među članicama EU. Glasovanje je trebalo biti danas, ali će, doznali smo, biti odgođeno. Miljanićevo tumačenje znači da u Bruxellesu ima onih koji smatraju da Hrvatska ne može zakonom propisati kako neće postupati prema europskom uhidbenom nalogu za kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. odnosno kako uopće ne možemo vremenski ograničavati od kada ćemo ga primjenjivati.

'ZAKON NE UVODIMO ZBOG PERKOVIĆA, VEĆ DA EU NE BI ZATRPALA NAŠE SUDOVE UHIDBENIM NALOZIMA' Miljenić na Odboru za pravosuđe

Vlada je, podsjetimo, u Zakon o pravosudnoj suradnji stavila vremensko ograničenje na 7. kolovoz 2002., što znači da ne bismo morali izručiti niti Josipa Perkovića kojeg od 2005. traži Njemačka pod optužbom da je sudjelovao u likvidaciji Stjepana Đurekovića. Zakon je stoga prozvan Perkovićevim. Ministar je i jučer pred zastupnicima odbacio takve kvalifikacije.

Kasnimo 11 godina

- Zakon nije pisan ni prema jednoj osobi. To nismo radili niti ćemo raditi - naglasio je Miljenić, koji je objasnio da je vremensko ograničenje na 2002. godinu stavljeno na prijedlog stručnjaka iz radne skupine u kojoj su bili MUP, DORH i predstavnici sudova.

- Predložili su ovo ograničenje jer ulazimo u jedan novi sustav. Već sada znamo da imamo nešto manje od 100 europskih uhidbenih naloga ako će biti ovo ograničenje. Iz toga je proizašao njihov prijedlog da se vremenski ograniči. Osim toga, od početka primjene europskog uhidbenog naloga prošlo je 11 godina, toliko kasnimo, a i pet članica ima također vremensko ograničenje - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:19