TOKSIČNO MLIJEKO

BURNA RASPRAVA U SABORU 'Ministar se mora očitovati o skandalu koji dovodi u sumnju kvalitetu hrvatske hrane' Laburisti Jakovini

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Zbog optužbi Ministarstva poljoprivrede da je zaraženo mlijeko došlo sa hrvatskih farmi odmah na početku današnje saborske sjednice Hrvatski laburisiti zatražili su da se o svemu pred zastupnicima očituje resorni ministar Tihomir Jakovina.

- Ministar se mora očitovati o ovom ne malom skandalu koji dovodi u sumnju kvalitetu hrvatske hrane, a zabrinuti su i građani, naglasio je. Laburisti ne vjeruju u tvrdnje resornog ministarstva da je zaraženo mlijeko sa hrvatskih farmi.

VELIKA UZBUNA NA TRŽIŠTU! IZ TRGOVINA SE POVLAČE NAMIRNICE U mlijeku Vindija i Dukat pronašli toksičnu tvar! U tuni Rial histamini

- Iz susjedne BiH šalju nam neugodnu informaciju: Hrvati pijete nezdravo mlijeko. I kako na to reagira Ministarstvo poljoprivrede? Odmah bez provedenih kontrola, bez detaljnijeg istraživanja, benevolentno zaključuje da je riječ o domaćem mlijeku. Nezdravo je domaće, uvozno je zdravo ispada. To je mlijeko, kažu visoko pozicionirani činovnici, od hrvatskih seljaka ali ne kažu s koje farme. Jer ako je to od domaćeg mlijeka onda bi bili zatrovani i sirevi i svi ostali mliječni proizvodi, a nisu – naglasio je Branko Vukšić. Laburisti stoga smatraju kako je to dokaz da je zatrovano mlijeko iz uvoza. Pitamo se je li Ministarstvo poljoprivrede ustvari ministarstvo uvoznih mljekarskih uvoznika ili možda ministarstvo Ivice Todorića – kaže Vukšić. Laburisti tvrde kako se nije smjelo bez potrebnih provjera svaliti krivica na domaće mljekare, na domaćeg seljaka.

‘BiH JE OTKRILA TOKSINE, A NE MI, JER TO SAD NIJE NAŠ POSAO’ Ministarstvo o opasnom mlijeku

- Kažu domaće krave se hrane s lošom kontaminiranom hranom. Opet kažu hranom iz uvoza. Pitanje je opet tko je dopustio uvoz otrovne hrane za stoku? Tko će odgovarati za počinjenu štetu? Ako su štetni sastojci nađeni u dijelu Vindijina i Dukatova mlijeka otkud visoko pozicionirani činovnici u ministarstvu znaju da je to mlijeko baš iz domaćih krava? Znači li to da Vindija i Dukat uopće ne uvoze mlijeko što vjerojatno nije istina. Kako znaju da Vindija i Dukat nisu uvezli to mlijeko, baš to mlijeko – poručio je zastupnik Laburista. Velika je pljuska, dodaje, I to što su štetne sastojke u mlijeku otkrili u drugoj državi na koju mi često gledamo neopravdano s visoka.

- Što rade naše službe? Kakvu mi to hranu jedemo? Što je osim mlijeka kontaminirano? Možemo li imati povjerenje u službe koje kontroliraju kvalitetu hrane? Što to uvozimo? Kakvo sve smeće iz uvoza jedemo, a da i ne znamo? Vodi li itko brigu o fizičkom zdravlju nacije kad već Vlada iz dana u dan se trudi pogoršati mentalno zdravlje hrvatskoga naroda – pitao je.

Na sva ta pitanja, traže Laburisti, građani Hrvatske očekuju hitne odgovore u Saboru „koji konačno mora postati mjesto za polaganje računa“.

Predsjednik Sabora Josip Leko sva je njihova pitanja ocjenio legitimnima. Složio se sa zahtjevom da ministar dođe u Sabor, ali smatra da to nema smisla dok se ne bude imalo više informacija.

- Informacije možemo dobiti samo kad budu utvrđeni. Znate da je u tijeku postupak utvrđivanja činjenica od mljekara do proizvođača hrane i mlijeka. Neke analize moraju se odraditi i izvan naše zemlje. Ako je smisao da dobijemo pravu informaciju onda ćemo je morati pričekati – objasnio je Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:00