SPOR

BURNE REAKCIJE NA ODLUKU Ministarstvo: Golf na Srđu može ići dalje i bez tvrđave

Smatramo da je odluka o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji protupravna i u potpunosti neutemeljena, priopćila je tvrtka Razvoj golf
prikaz izvedbe projekta golf-terena na Srđu s tvrđavom Imperial

Dubrovačko gradsko vijeće u četvrtak navečer jednoglasnom je odlukom raskinulo ugovor o koncesiji za tvrđavu Imperijal, koji je bio potpisan 2009. između Grada i tvrtke Razvoj golf koja je planirala veliki projekt golf- igrališta s hotelima i vilama na brdu Srđ na površini od 311 hektara.

Tvrđava Imperijal bio je samo jedan manji dio projekta, a tvrtka je dobila koncesiju na 30 godina za površinu od preko 18.500 metara četvornih na kojoj su trebali biti kulturni i ugostiteljski sadržaji, a na više od 300 kvadrata i Muzej domovinskog rata koji nije bio u koncesiji.

U drugom smjeru

Ova odluka Gradskog vijeća došla je neočekivano jer su aktivisti i vijećnici iz Srđ je grad zadnjih pet godina tražili da se točka uopće uvrsti na dnevni red, ali, evo, tek sada je uvrštena i usvojena pa se teško oteti dojmu da je riječ o predizbornom postupku HDZ-ova gradonačelnika Mata Frankovića koji će se naći na listi stranke u X. izbornoj jedinici budući da je velika većina građana Dubrovnika koji su izašli na referendum o projektu 2013., sa 84 posto, glasovala protiv golfa na Srđu.

No, referendum nije bio valjan jer na njega nije izašlo više od polovine birača (izišlo ih je tek nešto više od 30 posto). Odluka, koja je jednoglasna, uoči izbora očito odgovara i ostalim političkim akterima. No, gradonačelnik Franković jučer ju nije htio posebno obrazlagati, Srđ je Grad, naravno, slavi, investitori najavljuju možebitne daljnje sudske postupke mimo već pokrenute međunarodne arbitraže protiv Hrvatske teške pola milijarde eura, jer su u projekt dosad uložili više od 130 milijuna kuna, a u Ministarstvu graditeljstva pak kažu kako je lokacijska dozvola i dalje važeća i kako ova odluka ne bi trebala dovesti u pitanje cijeli projekt.

Naime, tvrđava Imperijal, veličine 1,85 hektara, predstavlja samo 0,6 posto cijelog projekta koji se prostire na 311 hektara. Iz Srđ je Grad poručuju kako je ovo pobjeda građana Dubrovnika, jer sada na neki način kontroliraju cijeli plato Srđa.

- Vjerujem da se tvrđava konačno može urediti i da taj Muzej Domovinskog rata može konačno imati dostojno mjesto - kaže gradski vijećnik Nikša Selmani iz Srđ je Grad te dodaje kako se toliko dugo čekalo jer su određeni politički krugovi htjeli izaći ususret investitoru u “aparmanizaciji” Srđa.

Gradonačelnik Franković zadovoljan je odlukom i naglašava kako je nakon sedam godina došlo vrijeme raskinuti ugovor s koncesionarom i krenuti u drugom smjeru, ne dajući tvrđavu u koncesiju, nego je zadržavajući za Grad.

budući tereni za golf

Konzultirani stručnjaci

- Za sve postoji mjesto i vrijeme, a to je upravo sada i naravno da smo se konzultirali s pravnim stručnjacima prije donošenja odluke. Danas u tvrđavi Imperial imamo muzej u raspadajućem stanju, imamo vrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa - kaže Franković i napominje da će se napraviti veliki memorijalni centar Domovinskog rata, Muzej Domovinskog rata, a cesta na Srđu vratiti u prostorni plan.

Osnovni će sadržaj tvrđave biti Muzej Domovinskog rata, ali će imati i društveni prostor i ugostiteljski sadržaj.

- Tvrđavu Imperial vraćamo Gradu i građanima - zaključio je Franković.

S druge strane, tvrtka Razvoj golf, kako su naveli u priopćenju, neugodno je iznenađena jednostranom odlukom Gradskog vijeća o kojoj nisu bili obaviješteni, najavljuju da će kada prime odluku razmisliti o daljnjim pravnim radnjama jer smatraju da se ugovor nije smio jednostrano raskinuti.

“Radi se o dvostrano obvezujućem pravnom ugovoru, koji jasno predviđa način na koji se ugovor može raskinuti, kao i obvezu obavještavanja suprotne strane o eventualnim povredama ugovora. Čvrsto vjerujemo da smo, za razliku od Grada Dubrovnika kao davatelja koncesije i suprotne ugovorne stranke, ispunili sve obveze iz ugovora o koncesiji te stoga smatramo da je odluka o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji koju je donio Grad Dubrovnik protupravna i u potpunosti neutemeljena”, stoji u priopćenju koje potpisuje prokurist tvrtke Ivan Kusalić.

Podsjeća da je tvrđava Imperial sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik zbog kojeg je investitor protiv Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak radi naknade štete.“Ova odluka o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji sigurno će imati utjecaja i na taj postupak. Još nismo zaprimili odluku niti smo upoznati s njezinim sadržajem, a kad je dobijemo, donijet ćemo odluke o daljnjim pravnim koracima”, poručuje Kusalić.

Pravorijek suda

Iz Ministarstva graditeljstva, koje je izdalo lokacijsku dozvolu 2018., kažu da ova odluka ne može ni na koji način utjecati na lokacijsku dozvolu za cijeli projekt.

- Važeća lokacijska dozvola, koja je izdana na temelju tadašnjeg prostornog plana, vrijedi i dalje i nikakve izmjene ne utječu na nju. Upravni sud u Splitu potvrdio je dozvolu, sad je taj predmet na Visokom upravnom sudu i oni će donijeti pravorijek. A koja god se građevinska dozvola izda na temelju lokacijske dozvole bit će pravovaljana - poručuju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:41