USTANAK SINDIKATA

BURNI TJEDAN ZA RADNIČKA PRAVA U utorak generalni štrajk: Od 12 do 14 Hrvatska će stati?

Štrajk ima odrednicu solidarnosti jer za taj tip štrajka zakon ne dopušta kazne

Sindikati u utorak namjeravaju pokrenuti generalni štrajk. Informacija je to koju nam je jučer potvrdilo nekoliko sindikalnih čelnika, koji prijete da će gospodarstvo u Hrvatskoj idući tjedan stati makar i na samo nekoliko sati.

Tko se pridružuje?

Prema najnovijim planovima, generalni bi štrajk u utorak trebao biti samo dvosatni, odnosno trajao bi od 12 do 14 sati. Radnici, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, obustavili bi rad i okupili se unutar kruga institucije ili tvrtke u kojoj rade. Sve to s nužnom oznakom “zasad”, jer sindikalci ne otkrivaju daljnji tijek svojih akcija. Uz članove sindikata, štrajku se mogu pridružiti (a u sindikatima i očekuju da se pridruže) i ostali zaposlenici.

- Ne brinite se, bit će nas dovoljno. Već je i nedavno izjašnjavanje o generalnom štrajku pokazalo da više od 90 posto sindikalnog članstva podržava takvu akciju - uvjeren je jedan sindikalac. Čisto formalno gledano, generalni štrajk se organizira kao štrajk solidarnosti s radnicima ZRC-a Lipik i Arene iz Pule.

Radnici ZRC-a Lipik, njih 14, u štrajk su stupili u četvrtak, i to zato što im nije isplaćeno čak 25 plaća. Prije obustavljanja rada u tim nekad uglednim i poznatim toplicama sindikat je, kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma, najavio štrajk i krenuo u postupak mirenja koji nije dao rezultate pa su radnici u četvrtak pokrenuli štrajk.

- U toj tvrtki nemaju više ni struje - upozorava Andrić.

Bez kazni

Drugi okidač za štrajk solidarnosti je obustava rada 80-ak zaposlenika u pulskoj tektilnoj industriji Arena. Tamošnji su radnici u štrajk krenuli jučer ujutro, i to pošto im nije isplaćeno šest plaća. I oni su, kaže Nenad Leček, predsjednik Sindikata tektila, obuće, kože i gume Hrvatske, prethodno proveli cijelu proceduru.

Sindikalci su se odlučili svojoj akciji dati naziv štrajk solidarnosti zato što takav štrajk hrvatski propisi dopuštaju, pa nitko zbog sudjelovanja u njemu ne može biti kažnjen.

Čelnici sindikalnih središnjica nisu nam htjeli potvrditi, ali ni demantirati najavu pokretanja općeg štrajka već u utorak. - Sve ovisi o tome što će se događati sa ZOR-om i kako će se ponašati Vlada - rekao nam je čelnik jedne sindikalne središnjice.

Prosvjed za raspravu o ZOR-u

Ako u Saboru u srijedu krene rasprava o novom ZOR-u, istoga dana na Markovu trgu održat će se prosvjed koji će organizirati svih pet sindikalnih središnjica, potvrdili su nam u sindikatima. Ranije najave govorile su da bi prosvjed na Markovu trgu trebao prethoditi općem štrajku, no raspored događanja sada će, po svemu sudeći, biti obrnut - prvo generalni štrajk, a potom prosvjed. U sindikatima to objašnjavaju tvrdnjom da je “štrajk jedno, a prosvjed drugo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:10