ODLUKA VRHA STRANKE

ČAČIĆ IZBAČEN IZ HNS-a! Pusić: 'To je isključenje konačno'

Nekadašnji stranački šef sinoć je isključen s obrazloženjem da šteti ugledu stranke
 CROPIX

Radimir Čačić izbačen je iz HNS-a! Ovu odluku donijelo je jednoglasno Predsjedništvo HNS-a na sinoćnjoj sjednici, potvrdila je sinoć predsjednica stranke Vesna Pusić.

- To je isključenje konačno - rekla je Vesna Pusić novinarima nakon sjednice. Dodala je kako će službeno objašnjenje o tome objaviti danas na konferenciji za novinare. Iz strake objašnjavaju da na ovu odluku Predsjedništva Čačić nema pravo žalbe.

Time su potvrđena višemjesečna nagađanja o isključenju Čačića, na čemu se navodno već duže vrijeme radilo. Suosnivač i dugogodišnji predsjednik stranke izbačen je pod obrazloženjem da šteti ugledu stranke, a vrhu HNS-a smetalo je to što je Čačić, nakon izlaska iz zatvora, planirao svoj povratak u vrh stranke.

HNS-ovci su Čačiću posebno zamjerili njegov susret sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem s kojim je, navodno, planirao strategiju za parlamentarne izbore.

Medijska nagađanja o Čačićevu povratku u vrh HNS-a prekinula je nedavno šefica stranke Vesna Pusić u intervjuu Globusu, rekavši da joj je dosta “igrarija po medijima i raznih neformalnih sastanaka te bliskih izvora”.

“Budući da su se u posljednje vrijeme događaji u tom pogledu vrlo dinamizirali, evo da jedanput zauvijek kažem: Ratko Čačić nikad više neće biti ni na kojoj vodećoj funkciji u HNS-u”, izjavila je Pusić, nakon čega se stanje u stranci užarilo između Čačićevih pristaša i protivnika.

“Više nismo mogli trpjeti njegovo ponašanje”, kratko je sinoć izjavio član Predsjedništva HNS-a.

Cjelokupni događaj bio je prilično iznenađenje čak i za dio saborskih zastupnika, koji još u srijedu oko podneva, nisu znali da za nekoliko sati treba započeti sastanak na kojem će Čačić biti izbačen iz stranke. U neslužbenom razgovoru, visokopozicionirani HNS-ovac rekao je kako je strpljenje Vesne Pusić prelila odluka međimurskog ogranka, koji se otvoreno usprotivio Čačićevom izbacivanju. Iako je Međimurje, zajedno s Varaždiskom županijom, baza HNS-a, Vesna Pusić je odlučila energično reagirati i riješiti se svojeg prethodnika.

Na taj način je Čačiću onemogućila da, nakon izlaska iz zatvora, preuzme položaj predsjednika Sjeverozapadnog regionalnog saveza, kao i mjesto u Predsjedništvu HNS-a. U tom slučaju, Čačić bi imao i formalnu ulogu lidera regije koja najviše podržava narodnjake, i - procjenila je ekipa oko Vesne Pusić - bilo bi ga jako teško zaustaviti. Treba uzeti u obzir da HNS u ostatku Hrvatske, tek ponegdje prelazi izborni prag, i de facto ovisi o koaliranju sa SDP-om. Može se pretpostaviti kako će se u idućim danima glavna bitka voditi za Varaždin i Varaždinsku županiju, u kojima Čačić ima brojne saveznike. No, pitanje je koliko njih će podržati čovjeka koji je u zatvoru, i usto je sklon koalirati s donedavnim političkim protivnicima kao što je Bandić. U vrhu HNS-a prevladava uvjerenje da su brzom Čačićevom eliminacijom, spriječili rakol stranke.

Dio varaždinskih članova stranke usprotivio se Čačićevu izbacivanju.

- Ne damo Čačića, on ih je stvorio, a sada ga žele izbaciti - bio je dio poruka Varaždinaca prije tri dana, a njima se u utorak pridružio i međimurski HNS. Potpredsjednica tamošnjeg HNS-a Sandra Herman potvrdila je kako je Predsjedništvo međimurskog HNS-a na sjednici u utorak bilo jednoglasno protiv izbacivanja Čačića. I zamjenica gradonačelnika Varaždina i saborska zastupnica Natalija Martinčević rekla je jučer kako je “njoj odluka međimurskog HNS-a, u kojoj se daje apsolutna potpora Čačiću, očekivana jer je to i stajalište tamošnjih članova HNS-a”. Međutim, varaždinska Županijska organizacija HNS-a sinoć se ogradila od izjava Natalije Martinčević. Poručili su kako HNS Varaždina i županije poštuje odluke koje donosi Predsjedništvo HNS-a. Kako doznajemo, lojalnost stranci izrazio je i međimurski župan Matija Posavec.

Slučaj Čačić neće utjecati na budućnost Kukuriku koalicije

U strankama vladajuće koalicije - SDP-u, IDS-u i HSU, nisu željeli komentirati sinoćnju odluku Predsjedništva HNS-a o isključenju Radimira Čačića, no svi drže da ta odluka neće utjecati na budućnost koalicije. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je da odluka Predsjedništva HNS-a nema nikakva utjecaja na vladajuću koaliciju. Slično misle i u IDS-u te u HSU.

- Ne želim se miješati ni u čije unutarstranačke odnose. Bit ćemo svi pametniji sutra i upravo zato ne želim donositi ishitrene zaključke - rekao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

- Ta odluka može prouzročiti samo neke nestabilnosti kod jednog partnera, ali koalicija i dalje može funkcionirati i bez Čačića, kao što je to bio slučaj i do sada. Može li bolje, sud će dati birači na idućim izborima - zaključio je Silvano Hrelja.

Čačić može na slobodu u svibnju

Radimir Čačić (64) u kaznionici otvorenog tipa u Valturi služi zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj je 2010. poginulo dvoje ljudi. Pravomoćno je prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora, a u svibnju, nakon odsluženih 11 mjeseci kazne, može podnijeti zahtjev da ostatak kazne odsluži na slobodi.

Suosnivač HNS-a, a od 1994. u dva mandata i šef stranke, zbog odsluženja kazne, sve je svoje funkcije u stranci zamrznuo. No, da nije izbačen iz stranke, on bi i dalje ostao član Predsjedništva koji bi zastupao sjeverozapadnu Hrvatsku, gdje je HNS najsnažnija politička organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:20