REZULTATI KOJI NISU POŽELJNI

Čak 53 posto profesora zna za nepotizam, ali o tome većina šuti

Četvrtina profesora zna za plagijate kolega, a tek je manjina reagirala

ZAGREB - Profesorica Ksenija Turković, kako doznajemo, rezultate istraživanja planirala je objaviti samo zbirno, iako je imala raščlanjene podatke za svaki fakultet zagrebačkog Sveučilišt a te je planirala da oni budu temelj za razgovor sa svakim pojedinim dekanom i za osmišljavanje mjera suzbijanja korupcije.

Aleksa Bjeliš: Ne kažem da napisi u medijima nisu točni, ali stvorena je slika da je cijelo Sveučilište korumpirano

- Koliko znam, rektor je objašnjavao prof. Turković da će ovim podacima, koji po njemu nisu znanstveno utemeljeni, dati oružje svim kivnima na zagrebačko Sveučilište. Pitao je zar nije dovoljno to koliko se do sada pljuvalo po zagrebačkom Sveučilištu. No prof. Turković to je smatrala našom najvećom prednošću, hrabrošću da se pogledamo u ogledalo i da poduzmemo hitne mjere za poboljšanje stvari. Rektor je nije slušao - kaže upućeni izvor.

Rektor zagrebačkog sveučilišta napao medije: Stvarate krivu sliku!

Izvorni cilj istraživanja bio je pokretanje široke edukacijske kampanje o neprihvatljivim ponašanjima, kao i izrada svojevrsnog pravilnika koji bi točno regulirao kako postupiti u slučajevima kad do takvog ponašanja dođe.

Rektor Bjeliš: Fakulteti su ih trebali kazniti i prije presude

Članove akademske zajednice s kojima smo razgovarali čudi rektorova ravnodušnost prema skandaloznim podacima prezentiranim još u siječnju, prema kojima čak 28 posto profesora zna za slučaj plagiranja, njih 27 posto zna za fabriciranje podataka u relevantnim istraživanjima, 60 posto zna za slučajeve nezasluženog autorstva na radovima na kojima inzistiraju šefovi, 53 posto zna za nepotizam pri zapošljavanju ili promociji, a 20 posto za političko favoriziranje.

Rektor Aleksa Bjeliš DORH-u prijavio Peru Lučina za krađu ideje: Prevarom je došao do fondova Europske unije!

- To bi u svakoj državi bio skandal - da četvrtina profesora zna za plagiranje svojih kolega. No, daleko je strašnije da većina nije ništa poduzela. Ona manjina koja je pak pokušala nešto poduzeti naišla je na neodobravanje kolega i ostala potpuno nezaštićena - tvrdi naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:54