LIJEPA NAŠA MU UZOR

CAMERON ODUŠEVLJEN NAŠIM PROPISIMA 'Morat ćemo preslikati hrvatski model kako bismo odbili imigrante'

Cameron planira ograničiti priljev imigranata, ali ga koči Rimska povelja EU o slobodnom kretanju ljudi
 AFP

Britanski premijer David Cameron planira ograničiti priljev nekvalificiranih imigranata u Veliku Britaniju, pišu britanski Sunday Times i BBC, no još uvijek traži odgovarajući model kako to izvesti, a da se ne mijenja Rimska povelja, ključni dokument Europske unije koji jamči slobodu kretanja ljudi.

Objava oko Božića

U svom naumu, dodaje BBC, Cameron bi mogao koristiti iskustva Hrvatske kao najmlađe članice EU. Naime, detalji Cameronova plana još uvijek nisu poznati, kao ni to kada će ih i kako objaviti, iako se očekuje da bi to mogao učiniti do Božića. No, navodno proučava hrvatska pravila o tom pitanju.

Hrvatski zakoni propisuju da se britanski radnici koji planiraju živjeti i raditi u Hrvatskoj dulje od tri mjeseca moraju domoći dozvole za rad za koju im je pak, da bi je dobili, potrebno nekoliko dokumenata, i to redom potvrda o boravištu, dokaz o financijskim sredstvima i zdravstvenom osiguranju, zatim svrsi boravka (posao, obitelj, školovanje...) te, na kraju, potvrde o nekažnjavanju.

Veliki priljev

Te zahtjeve također moraju ispuniti i građani Austrije, Belgije, Cipra, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Slovenije i Španjolske, dakle država koje su uvele privremeno ograničenje slobode kretanja za hrvatske državljane, i to tijekom prvih sedam godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

BBC, doduše, naglašava da nije još točno jasno kako bi se ta ograničenja mogla uvesti u Velikoj Britaniji, no za to navodno ima prostora jer restrikcije vrijede obostrano.

Prema britanskim izvorima, to je samo jedna od mogućih opcija koje Cameron i njegovi ljudi razmatraju, a kojima je konačni cilj ograničiti broj imigranata koji dolaze u Britaniju na godišnjoj razini na 100 tisuća.

Niža socijalna davanja

Prošli se tjedan spominjao i takozvani mehanizam “hitne kočnice”, koji podrazumijeva ograničenje priljeva imigranata ako dosegne određenu razinu, ali on nikad prije nije bio korišten u zaustavljanju imigracije.

Dužnosnici EU tvrde da su u Britaniji, unatoč velikom priljevu imigranata, stope nezaposlenosti još uvijek mnogo niže nego u drugim državama EU, što - argumentiraju - pokazuje da nema dokaza da imigranti “kradu” poslove Britancima. Nekoliko zemalja EU, primjerice Njemačka, Austrija i Nizozemska, već se dogovorilo o smanjenju socijalnih davanja imigrantskim obiteljima i promjeni tzv. prijelaznih sporazuma koji se primjenjuju kada neka zemlja uđe u EU.

Jedan od razloga zašto se Cameron intenzivno bavi tom idejom je obračun s britanskom protuimigrantskom strankom UKIP kojoj želi preoteti dio birača.

Mi je mrzimo, a Britanci se dive našoj birokraciji

Prema hrvatskom zakonu, kojeg britanski premijer, za razliku od mnogih u Hrvatskoj, navodno smatra vrlo primamljivim, britanski radnici koji žele živjeti i raditi u Hrvatskoj u razdoblju duljem od tri mjeseca moraju pribaviti dozvolu za rad za koju pak, da bi je dobili, moraju priložiti više dokumenata:

- potvrdu o boravištu,

- dokaz o financijskim sredstvima odnosno sposobnosti o uzdržavanju,

- potvrdu o zdravstvenom osiguranju,

- svrsi boravka (primjerice, radi li se o poslu, obitelji, školovanju...)

- potvrdu o nekažnjavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 11:47