BORBA S COVID-19

CAPAK JE REKAO ŠTO SE MORA DOGODITI DA MJERE POPUSTE. KOLIKO SMO DALEKO OD CILJA? Pogledajte infografiku o rastu broja zaraženih i sami procijenite

 
 CROPIX

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović jutros je na Facebooku poručio da se, iako nemamo eksponencijalni rast broja zaraženih, ne smijemo opustiti.

Otkrio je da Stožer promišlja o tome gdje se mjere mogu popustiti, ali da još uvijek nismo u toj fazi.

- Činjenica je da broj slučajeva raste i da nije eksponencijalan. Ali ne smijemo se opustiti. Stručnjaci kažu da bismo 5 do 7 dana trebali imati silazni trend oboljelih kako bi mogli govoriti da su mjere doprle do najvećeg broja ljudi.

Promišljamo o tome gdje se treba nešto popustiti, ali još nismo u toj fazi - napisao je Božinović uz graf oboljelih i preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Prema grafu koji pokazuje faktor rasta, mjere, kako se čini, neće skoro popustiti.

Naime, "faktor rasta" definiran je kao današnji novi slučajevi/novi slučajevi prethodnog dana i to je znak evolucije pandemije.

Ako faktor rasta kontinuirano pada to je znak da je pandemija pod nadzorom.

>

Kada se pogledaju podaci s grafa, u Hrvatskoj je prvi put najvećih broj zaraženih bio 21.3. kada smo imali 78 novih slučajeva po danu.

Dan kasnije 22.3. došlo je do pada broja novih zaraženih osoba, a između 23.3. i 26.3. broj novih slučajeva zaraze iznosio je između 60 i 67 osoba.

Dana 27.3. broj zaraženih je pao na 53 osobe po danu, a već sutradan zabilježen je novi najveći broj slučajeva zaraze po danu, njih 91.

Iduća dva dana bilježili smo pad broja zaraženih, a 30.3. i 31.3. broj zaraženih je bio isti - 77. No, danas imamo najvećih broj zaraženih u jednom danu, čak 96 slučajeva.

Naravno, nije to nikakva 'eksplozija' rata zaraženih virusom COVID-19, kao što ministar Beroš kaže 'situacija je pod kontrolom', ali to je još uvijek daleko do 'željenih pet dana pada'.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je na konferenciji Nacionalnog stožera kazao da je krivulja oboljelih u blagom porastu, da je danas doživjela 'peak' i da se još uvijek ne razmišlja o popuštanju mjera.

- Pokretač popuštanja mjera će biti kada budemo imali nekoliko dana za redom, arbitražno 5 dana za redom kada budemo imali pad - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:32