NESREĆA

ČEKA SE DA ŽUPANIJSKI SUD OBJAVI SVOJU ODLUKU O HORVATINČIĆU Isti suci koji su ukinuli oslobađajuću presudu sad poništili osuđujuću

Tomislav Horvatinčić
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Još se čeka da Županijski sud u Zadru otpremi svoju odluku o žalbama uloženima na prvostupanjsku presudu kojom je Općinski sud u Šibeniku osudio Tomu Horvatinčića na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro.

Formalni razlozi

Kako je Jutarnji list već izvijestio, prema neslužbenim informacijama osuđujuća presuda ukinuta je iz formalnih razloga te bi trebalo doći i do četvrtog suđenja Horvatinčiću, ali ne više na Općinskom nego na Županijskom sudu u Šibeniku. Naime, 4. siječnja ove godine, dok je suđenje Horvatinčiću na Općinskom sudu u Šibeniku još trajalo, stupile su na snagu izmjene Kaznenog zakona kojima je maksimalna zapriječena kazna za kazneno djelo za koje ga se tereti povećana s dotadašnjih 12 na 15 godina zatvora. A općinski sudovi nadležni su samo za vođenje prvostupanjskih postupaka za kaznena djela sa zapriječenom kaznom zatvora do 12 godina, tako da je sukladno zakonu, za to kazneno djelo stvarna nadležnost prešla na županijske sudove. Međutim, Općinski sud u Šibeniku nije se oglasio nenadležnim nakon stupanja na snagu spomenutih izmjena KZ-a nego je suđenje privedeno kraju te je Horvatinčić proglašen krivim i osuđen na spomenutu zatvorsku kaznu. No, tu je činjenicu Horvatinčićeva obrana iskoristila u žalbenom postupku istaknuvši prigovor da je prvostupanjsku presudu donio stvarno nenadležni sud.

Stvarna nadležnost

Drugostupanjski sud, Županijski sud u Zadru, održao je sjednicu 11. rujna ove godine, i to u istom sastavu kao i u proljeće 2018. kada je ukinuta oslobađajuća presuda koju je prethodno donijela šibenska sutkinja Maja Šupe. Predsjednik vijeća sudac Hrvoje Visković, sudac izvjestitelj Marijan Bitanga i sutkinja Dijana Grancarić kao članica vijeća. Upravo su ti suci ukazali prošle godine na znatne manjkavosti u presudi sutkinje Šupe, pogotovo u pogledu vjerodostojnosti Horvatinčićeve obrane sinkopom. Novu, osuđujuću presudu navodno su bili skloni potvrditi smatrajući da je ovoga puta dostatno utvrđeno činjenično stanje i da je presuda valjano obrazložena.

No, spomenutu formalnu prepreku, pitanje stvarne nadležnosti, čini se, nisu mogli premostiti te su donijeli ukidno rješenje. Ako su ove neslužbene informacije točne, Horvatinčiću će se u sljedećih godinu-dvije ponovno suditi. Opasnosti da bi predmet mogao otići u zastaru za sada nema, odnosno ako se predmet pravomoćno okonča u sljedećih desetak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:45