POMORSKA NESREĆA

ŽUPANIJSKI SUD U ZADRU Potvrđena kazna Tomislavu Horvatinčiću: pravomoćno je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora

Tomislav Horvatinčić na izricanju presude
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Zadarski Županijski sud donio je pravomoćnu presudu pooduzetniku Tomislavu Horvatinčiću optuženom zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, no s tog suda ne žele potvrditi pisanje medija da je Horvatinčiću potvrđena presuda od 4 godine i 10 mjeseci zatvora.

"Odluka je donesena u ponedjeljak, u utorak je otpremljena na Općinski sud u Šibeniku, koji je donio prvostupanjsku presudu, i to je sve što vam mogu potvrditi", izjavio je u srijedu Hini glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković.

Na šibenskom Općinskom sudu kažu da presuda sa zadarskog suda još nije zaprimljena.

Novi list je na naslovnici objavio da je zadarski sud Horvatinčiću (71) potvrdio kaznu od četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Protiv Horvatinčića su se vodila tri sudska procesa zbog optužbe da je svojom jahtom naletio na jedrilicu i usmrtio talijanski bračni par.

Prva dva vodila je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja ga je 2015. osudila na uvjetnu kaznu, a na ponovljenom suđenju 2017. oslobodila ga je krivnje zbog navodne sinkope.

Trećom presudom od ožujka ove godine Horvatinčić je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora,

Sudac Ivan Jurišić je potvrdio sve navode optužnice, navodeći da se kratki gubitak svijesti, definicran kao sinkopa, može dogoditi svakome u svakom trenutku, ali da iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti

U obrazloženju presude naveo je kako Horvatinčić prilikom upravljanja gliserom nije izviđao ni promatrao, pa tako nije uspio uočiti jedrilicu.

"Nije ustupio pravi put, već je presjekao kut kretanja te je prešao gliserom preko jedrilice", utvrdio je sudac.

No, ta presuda postala je upitna zbog nadležnosti sudovanja Općinskog suda u Šibeniku, s obzirom da izmjenama Kaznenog zakona niži sud nije smio voditi postupak, jer se Horvatinčić tereti za kazneno djelo izazivanja smrtne nesreće za koje je zakonskim promjenama od 1. siječnja ove godine kazna povećana na 15 godina zatvora.

Općinski sudovi po tome su nadležni za kaznena djela za koja je predviđena zatvorska kazna do 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:33