ZAGAĐENJE ZRAKA

Čestice čađe zavile u crno vrtove i automobile u Sisku

Mjerne postaje u naselju Caprag i u središtu Siska nisu pokazivali prekoračenje vrijednosti. Postoji mogućnost da je čađa dospjela iz lokomotive ili od nekakvog paljenja.

SISAK - Čestice čađe koja je padala po automobilima, vrtovima i kućama zapanjila je stanovnike sisačkog naselja Drugi sektor u ponedjeljak oko 17 sati.

Uznemireni stanari ulica Vuje Banjanina i Pavla Markovca smještene u blizini Južne industrijske zone o neobičnoj pojavi izvijestili su Županijski centar 112. Na teren je izašla policija i inspektorica zaštite okoliša Lidija Tadić koja nije utvrdila onečišćenje zraka.

- Mjerne postaje u naselju Caprag i u središtu Siska nisu pokazivali prekoračenje vrijednosti. Još uvijek utvrđujemo iz kojeg je izvora čađa došla i trenutno ne možemo prozvati nikoga. Iz dimnjaka Rafinerije nafte Sisak nije se dimilo kao ni iz Termoelektrane.

Postoji mogućnost da je čađa dospjela iz lokomotive ili od nekakvog paljenja, no još ništa ne možemo sa sigurnošću tvrditi dok ne prikupimo sve činjenice - kazala je inspektorica zaštite okoliša Lidija Tadić.

Iz obližnje Rafinerije nafte najavljeno je kako se tijekom dana pokreće pogon Spliter i kotao K-2 u Energani, te da je jedino moguća pojava tamnijeg dima koji nije štetan za okoliš.

Je li pokretanje pogona povezano s crnom čađom koja je u pet minuta prekrila tlo razjasnit će se tijekom današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:58