OBAVJEŠTAJNI SKANDAL

CIJELA ISTINA O EMAILOVIMA KOJE JE OBJAVIO WIKILEAKS Linkovi su dokaz novih informacija u slučaju za koji neki lažu da je već objavljen

 Srđan Vrančić/CROPIX

Iako Jutarnji list donosi do sada nepoznate podatke o slučaju SOA-ine nabavke softvera za nadzor komunikacije odnosno prisluškivanje, neki mediji navode da se radi o “starim tekstovima” i informacijama koje su već poznate i koje su objavljene prošle godine.

Tim povodom neki su pokrenuli i doista sramotne napade na Jutarnji list.

Ovdje treba naglasiti da niti jedan medij prošle godine nije donio cjelovitu informaciju o korespondenciji koja se nalazi na WikiLeaksu i to se tek sada može vidjeti u cijelosti.

Budući da se radi o pokušajima obmanjivanja hrvatske javnosti, Jutarnji list svim čitateljima daje na uvid sve linkove.

• Otkriven je identitet sedam djelatnika SOA-e, uključujući voditelja tehnike i zamjenika ravnatelja agencije, te četiri djelatnika MUP-a:

1. SOA: Z.B., I.M., B.C., D.D., P.C., M.P., M.P.

2: MUP: D.O., I.I., M.O., I.P.H.

Igor Stjepanović (zaposlenik tvrtke Alfatec Group, koju je SOA angažirala za nabavku softvera za nadzor Skypea, Vibera i WhatsAppa; u ime Alfateca je bio zadužen za komunikaciju s talijanskom tvrtkom HackingTeam, proizvođačem softvera) traži pozivnice za P. (imenuje ga kao assistant director), B. i D. iz SOA-e, te I. I. i M. O. iz MUP-a za ISS Prague 2012. godine: https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/567500

Igor Stjepanović identificira I.M. kao zamjenika ravnatelja SOA-e: https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/438740

• Otkrivene su pojedinosti koje točno otkrivaju trenutne operativne sposobnosti, kao i buduće sposobnosti sustava koji je u planiranoj nabavi.

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10477

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10489

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10372

• Otkrivena su razmatranja o načinu upotrebe ponuditeljevog softvera, u sastavu OTC-a, gdje bi bio na raspolaganju VSOA-i, SOA-i i MUP-u (djelatnik Alfateca navodi da će izmjena zakona o kaznenom postupku iz 2015. omogućiti primjenu ove vrste alata za policijske svrhe).

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/438900

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/438728

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10450

• Alfatec Group izvješćuje HackingTeam o namjerama SOA-e da se informira kod konkurentske firme

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10474

• Iz komunikacije se vidi da je 5. ožujka 2015. peteročlana delegacija (uključujući i ključne osobe Z.B. i I.M.) boravila kod HackingTeama u Milanu na prezentaciji njihova proizvoda. Došli su vozilom registracije ZG-4471 GD

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/438691

• Djelatnik Alfateca Igor Stjepanović piše talijanskoj firmi o proračnu SOA-e, o prioritetnim projektima SOA-e te naporima ravnatelja SOA-e u osiguravanju sredstava za pojedine projekte. Uz to navodi da se vikendom nalazi sa zamjenikom ravnatelja SOA-e.

Igor Stjepanović također najavljuje očekivanu promjenu vlasti na parlamentarnim izborima krajem 2015. godine te potrebu da se projekt realizira do tada: “for 2015 they stated that the budget will be even bigger problem and additional issue are elections for Croatian parliament where there is expected that the political option will be changed. Nevertheless they stay strong on the position that this solution is high priority and the plan is to buy it when conditions are in place”

( https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/438705 ),

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10474

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10360

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10466

• Djelatnik Alfateca Igor Stjepanović traži od talijanske firme da uslikaju SOA-ine agente na demonstraciji talijanskog softverskog proizvoda.

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/438876

• Igor Stjepanović pojašnjava pojedinosti sustava zakonskog presretanja u RH te ulogu OTC-a, detalje o mogućoj implementaciji HackingTeam sustava, te unaprijed upozorava tvrtku HackingTeam o posebnim zahtjevima RH delegacije kako bi bolje mogli prikriti nedostatke ponuđenog rješenja

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10368

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10450

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10344

• Objavljena je komunikacija Z.B. s predstavnikom tvrtke HackingTeam, u kojoj B. šalje svoj PGP public ključ kako bi daljnja komunikacija bila kriptirana.

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/438705

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:06