DUBRAVKA ŠUICA:

'Cijeli Stradun plače za mnom'

Dubravka Šuica kune se da u ladicama nema tajnih ugovora i optužuje Andra Vlahušića da laže

ZAGREB - Novi gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić optužio je Dubravku Šuicu da je pogodovala tvrtki Razvoj golf pri kupnji zemljišta na Srđu. Zbog tog ugovora prijavio je bivšu gradonačelnicu Državnom odvjetništvu.

Zašto ste potpisali taj ugovor samo nekoliko dana prije izbora?

- Gradski proračun u zadnjih godinu-dvije bio je u lošem stanju jer je Grad morao vraćati novac prema Zakonu o naknadi imovine oduzete za vrijeme komunističke vladivina. U tu svrhu Grad je morao isplatiti više od 20 milijuna kuna. Morali smo se snaći kako bismo osigurali novac u proračunu pa smo prodavali imovinu koja nije obiteljsko srebro.

Tako smo odlučili prodati i zemljište na Srđu. U prosincu 2008. raspisali smo natječaj, pristigle su ponude i početkom ožujka Poglavarstvo je donijelo odluku. Prije toga napravljena je procjena vrijednosti zemljišta prema kojoj je metar četvorni procijenjen na 44 kune. Mi smo dobili ponudu od 55 kuna i Poglavarstvo me je ovlastilo da potpišem ugovor.

Ponuda Razvoj golfa bila je najbolja?

- To je bila jedina ponuda. Čudili smo se da se netko i javio.

Zar zemljište na Srđu nije vrijedno i perspektivno?

- Ne, nije jer se nalazi u zelenoj zoni i izvan je obuhvata golf terena. To je običan kamenjar i nikada neće biti građevinsko zemljište. Umjesto tog zemljišta, Grad je kupio zemljiše u građevinskoj zoni na Nuncijati. Sve je učinjeno sukladno stručnom elaboratu, a Vlahušić je tom pričom na najsramotniji način nastavio kampanju.

Zašto je taj ugovor nosio oznaku tajnosti?

- Nije bio tajan. Pod moralnom i kaznenom odgovornošću kažem da ne postoji nijedan ugovor koji nosi oznaku povjerljivosti. To je najbesramnija laž koju sam ikada čula. Ne postoji nijedan tajni ugovor, nijedan ugovor nije nosio oznaku tajnosti kao što to tvrdi Vlahušić.

Ali sami ste prije rekli da je ugovor o gradnji javne garaže bio tajan?

- Ugovor o garaži je bio tajan nekoliko mjeseci, ali to je bilo prije pet godina. Taj ugovor je bio tajan u trenutku kada smo ga sklapali jer je tada bio intelektualno vlasništvo, ali mi smo kod partnera inzistirali da se s ugovora skine tajnost i to je učinjeno. Kunem se da ugovor o prodaji zemljišta nije nikada bio tajan. Ako Državno odvjetništvo pronađe bilo što, tu sam i stojim na raspolaganju.

Zašto niste pričekali da prođu izbori pa da novi gradonačelnik potpiše ugovor?

- Morali smo to učiniti zbog stanja u proračunu. Dubrovnik je turistički grad i punjenje proračuna najviše ovisi o sezoni. U prvih pet mjeseci puni se slabo, a tijekom sezone ima izvrstan priljev novca. Budući da se građevinski radovi u Dubrovniku ne smiju izvoditi nakon 15. lipnja, sve dogovore i radove moramo napraviti tijekom proljeća.

To je istina, ne znam zašto Vlahušić laže i izmišlja da su moje ladice bile pune tajnih ugovora. Laže i to da nisam ništa učinila za Dubrovnik.

Županijskoj bolnici kupila sam CT za milijun eura, sagradila sam četiri sportske dvorane, dvije škole, tri vrtića, javnu garažu, autobusni kolodvor, plivački bazen, rekonstruirala novi dubrovački arhiv, dovela vodu na sve Elafitske otoke, kupila 60 novih gradskih autobusa...

Zašto vam onda Dubrovčani to nisu honorirali na izborima?

- Birači su bili prevareni. Utjecajni lokalni tjednik Dubrovački vjesnik bio je Vlashušićev bilten, veličao je njegov lik i djelo. Ali Vlahušić nema svoj program, ni viziju, već mene napada jer je svjestan da je pobijedio manipulacijama i prevarama.

Tvrdite da je Vlahušić varao na izborima? Kako?

- Ne kažem da je bilo što krivotvoreno. Ali Vlahušić je lagao biračima. Pobijedio je uz lažna obećanja i ogromnu potporu Dubrovačkog vijesnika. Neka Vlahušić izvadi sve iz mojih ladica, ali u njima nema ništa osim njegovih laži. Duboko sam pogođena njegovim lažima, pogotovo zato što njega nitko nije dočekao aplauzima, a cijeli Stradun plače za mnom.

Zašto ste vi plakali kada ste izgubili izbore?

- Pustila sam suzu, nisam plakala. I nije mi žao, ne sramim se. Čovjek sam, gotovo osam godina svim srcem radila sam za Grad.

Je li vas predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kritizirao zbog gubitka vlasti u Dubrovniku?

- Ne, predsjednik stranke me je pohvalio za izvrstan rezultat i od njega imam maksimalnu podršku. HDZ nikada u Dubrovniku nije dobio toliko glasova i za to mogu dobiti samo pohvale.

Ostajete li šefica dubrovačkog HDZ-a?

- Imam maksimalnu potporu svih mojih HDZ-ovaca i vrha stranke. Naravno da ostajem, sada imam još veći elan za dokazivanje pravde i pravednosti jer ovo je nečuveno što Vlahušić čini.

Što biste voljeli raditi nakon što vam istekne saborski mandat?

- Daleko je 2011. i teško mi je sada govoriti o tome. Ali osjećam se sposobnom baviti se bilo kojim poslom koji mi bude dostupan u tom trenutku.

Da li vas zanima posao u diplomaciji?

- To je jako lijep posao, sigurno imam smisla za to, ali sada nisam zainteresirana za taj posao.

Hoćete li aktivno sudjelovati i u sljedećim izbornim kampanjama. Prva sljedeća je za predsjedničke izbore. Tko bi trebao biti predsjednički kandidat HDZ-a?

- U HDZ-u sam od samog osnutka, a u zadnjih desetak godina podigla sam dubrovački HDZ i dovela ga do nekoliko pobjeda. Stalno sam dio HDZ-a, sigurno da ću i dalje pomagati HDZ-u. Kad HDZ izađe sa svojim kandidatom, sigurno ću ga podržati, tko god to bio.

Ivo Sanader?

- Kada bi to bio Sanader, bi bio super kandidat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 03:39