UVJETNO OSUĐEN NA ZATVOR

‘Vojkoviću, pravnik ste i znate da bez dozvole nema gradnje!’

 Bruno Konjević/CROPIX

Nije životno i logično da okrivljeniku Hrvoju Vojkoviću, koji je inače diplomirani pravnik, nije poznata obveza da prije bilo kakvih građevinskih radova u parku prirode valja ishoditi potrebne dozvole, napisao je u obrazloženju nepravomoćne presude sudac Ivan Klapšić s Općinskog suda u Jastrebarskom, koji je ovih dana bivšega šefa Croatia osiguranja i člana HSLS -a proglasio krivim za bespravnu gradnju vikend-rezidencije s bazenom u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje te mu izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana. Sudac je ocijenio kako je Vojković kazneno djelo bespravne gradnje u parku prirode počinio u “izravnoj namjeri kao najtežem obliku krivnje” te mu izrekao najmanju uvjetnu kaznu kao svojevrsnu opomenu.

Nije ‘beznačajno djelo’

Zakon, inače, za takva djela predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Sudac je kao olakotnu okolnost uzeo da je Vojković otac djeteta, stalno zaposlen i dosad neosuđivan. Vojković se, naime, branio tvrdeći da nije znao da mu trebaju građevinske dozvole jer nije izlazio iz postojećih gabarita. No, sudac navodi da je time što je uklonio stare građevine te dao sagraditi nove unutar parka prirode, a da nije ishodio potrebne dozvole, ispunio elemente kaznenog djela. “Okrivljeni prilikom počinjenja djela postupa s izravnom namjerom. Kako nisu utvrđeni elementi koji bi upućivali na sumnju u ubrojivost okrivljenog u vrijeme počinjenja djela, istog je valjalo oglasiti krivim i osuditi za kazneno djelo protiv okoliša - protupravnom gradnjom”, piše dalje u obrazloženju. Sudac nije prihvatio ni Vojkovićevu tvrdnju iz obrane da se se radi o beznačajnom djelu. “Smisao kaznenog djela za koji je okrivljeni u ovom postupku proglašen krivim je sprečavanje građenja u područjima koja su proglašena kulturnim dobrom i zaštićenom prirodnom vrijednosti, u konkretnoj situaciji radi se o parku prirode. Okrivljeni je kao investitor izvršio zamjenu postojećih građevina novim odnosno izgradio je stambenu građevinu zidanu od blok opeke površine 16 puta 8 metara te još jednu površine 16 puta 6 metara, kao i pomoćnu građevnu prizemnicu veličine 16,40 puta 6,4 metara, a što po mišljenju ovog suda predstavlja veliki građevinski zahvat u parku prirode, pa se već zbog toga ne može govoriti o beznačajnom djelu”, navodi sudac Klapšić.

Vojkovićeva obrana

Vojković se pokušao obraniti tvrdnjom da je građevine naknadno legalizirao te ishodio sve potrebne dozvole, ali sudac navodi da ta činjenica nije relevantna. Iako su radovi stali pošto je Jutarnji u veljači 2010. otkrio priču o bespravnoj gradnji, jučer smo se uvjerili da se nastavlja uređenje triju Vojkovićevih objekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:49