NOVI KORAK U ISTRAZI

Afera Bankomat: HPB istarskim medijskim tajkunima dao 75 milijuna kuna sumnjivih kredita

 Neja Markičević/CROPIX

Optužnica protiv bivših čelnika Hrvatske poštanske banke , poznata kao afera Bankomat, mogla bi uskoro biti proširena za sumnjive kreditne aranžmane s medijskim tajkunima iz Istre.

Mimo procedure

Županijsko državno odvjetništvo iz Zagreba utvrdilo je da je u razdoblju od 2007. do 2009. godine HPB mimo procedure i bez valjanih sredstava osiguranja Glasu Istre, Nezavisnoj istarskoj televiziji te s njima vlasnički povezanim tvrtkama Mehanici iz Pule i Elektroničkom medijskom centru iz Zagreba odobrila 75 milijuna kuna kredita koji će najvećim dijelom ostati nenaplaćeni jer su navedene tvrtke uz izuzetak NIT-a u međuvremenu otišle u stečaj.

Istraga je pokrenuta i protiv vlasnika Mehanike Predraga Škuljevića, Dinka Spajića iz Zagreba, vlasnika propalog Elektroničkog medijskog centra te bivše direktorice NIT-a i ugledne IDS-ovke iz Poreča Gordane Restović. Oni se zajedno s Đanijem Bažonom, bivšim direktorom Glasa Istre, koji se ubio prije dvije godine, terete kao osobe koje su Josipa Protegu i ostale poticale na poslove sumnjivog kreditiranja.

Ne mogu u javnost

Gordana Restović potvrdila nam je istragu.

- Ja sam dala detaljan iskaz, kao i prateću dokumentaciju, no s tim podacima ne mogu u javnost - rekla nam je Restović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:20