STRANAČKI IZBORI

Milanovićevi ministri: Želimo na najviše funkcije u SDP-u, osim na šefovsku

Četiri mjeseca prije unutarstranačkih izbora u SDP-u članovi najveće vladajuće stranke ne skrivaju ambicije da preuzmu mjesto potpredsjednika ili člana Predsjedništva.

Gotovo svi Milanovićevi ministri rado bi zadržali ili osvojili i visoke pozicije u stranci. Zasad jedino Zoran Milanović nema protukandidata za mjesto šefa stranke.

Mandat četiri godine

SDP bi na izbornoj konvenciji krajem svibnja ili početkom lipnja trebao, umjesto dva, izabrati četiri potpredsjednika i 13 članova Predsjedništva. Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović priznaje da ga zanima dužnost potpredsjednika.

- Mislim da nakon 22 godine, koliko sam neprekidno u vodstvu riječkog SDP-a, imam znanje, iskustvo i energiju potrebnu za sudjelovanje u vodstvu na nacionalnoj razini pa ću se kandidirati za potpredsjednika. Ne kandidiram se zbog funkcije, nego zato što želim dati jači doprinos poboljšanju rada SDP-a jer je to ključno sada kad smo pobijedili na izborima. Stranka mora raditi bolje i više nego kad smo bili u oporbi - rekao nam je Jovanović. SDP je jak u Rijeci pa ne čudi Jovanovićeva najava kandidature, a ako se Zlatko Komadina povuče s mjesta ministra, može se očekivati da bi mogao dobiti i zamjenu na mjestu potpredsjednika stranke te da će to biti Jovanović. Aktualna potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić zasad ne želi otkriti hoće li se kandidirati za još jedan četverogodišnji mandata.

- Kandidirat ću se za dužnost u vodstvu, ali još mi je prerano reći za koju - izjavila je Opačić. Međutim, teško je očekivati da bi nakon toga što je postala potpredsjednica Vlade odustala od funkcije potpredsjednice stranke. Mnogi očekuju da se i Neven Mimica kandidira za potpredsjednika. Dosad nije obnašao visoke dužnosti u stranci, ali je jedan od najbližih Milanovićevih suradnika i odnedavno potpredsjednik Vlade.

Otkad je Milan Bandić izbačen iz SDP-a, zagrebačka organizacija nema svog predstavnika u Predsjedništvu pa ne čude informacije da će se šef zagrebačkog SDP-a, Davor Bernardić, kandidirati za mjesto u Predsjedništvu. Ako se budu birala četiri potpredsjednika, kandidat zagrebačke organizacije navodno bi mogao biti i Gordan Maras. No, on zasad samo potvrđuje da će se kandidirati, ali ne i za koju dužnost.

Pravila kandidiranja

- Kada budu poznata pravila kandidiranja i broj mjesta, onda ću odlučiti za koju dužnost, a tu ću odluku najprije podijeliti s članovima stranke - rekao nam je Maras.

Na mjesto potpredsjednika SDP-a, kako se spekulira, “puca” i Boris Šprem čije šanse nisu za odbacivanje jer da je predsjednik Sabora.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić također nam je potvrdio da će se “vjerojatno kandidirati za neku od dužnosti u stranci”. Puno izravniji bio je ministar uprave Arsen Bauk, iako ni on nije želio reći hoće li ići u utrku za potpredsjednika ili člana vodstva.

‘Ne, to me ne zanima’

- Kada budu poznata izborna pravila, odlučit ću za koju dužnost. Naravno, neću za predsjednika - kaže Bauk koji bi mogao biti izravna konkurencija još jednom dalmatinskom SDP-ovcu, Ranku Ostojiću , koji je i sada član Predsjedništva. Svoje mjesto u Predsjedništvu namjerava zadržati i osječka SDP-ovka Biljana Borzan, ali funkciji u vodstvu stranke nada se i sisačka županica Marina Lovrić Merzel.

- Nisam još o tome razmišljala, ali svakako imam ambicije - rekla nam je Lovrić-Merzel. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kaže da “još nije razmišljao o kandidaturi na unutarstranačkim izborima jer mu je dužnost ministra u fokusu interesa, a svu energiju usmjerio je na strukturne reforme u agraru”.

Jedini SDP-ov ministar koji je izravno potvrdio da se ne vidi u vodstvu stranke je Ante Kotromanović: - Ne, neću se kandidirati ni za jednu dužnost, iako sam postao ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 19:30